Overslaan en naar de inhoud gaan

Slapen koppels beter apart?

Uit onze Nationale Slaapenquête is gebleken dat zo’n 13% van de Belgische koppels apart slaapt. Daarvan kiest bijna 10% zelfs voor verschillende kamers. Nochtans is het nog altijd taboe om het bed niet te delen met je partner. Alsof het de doodsteek voor de romantiek in je relatie zou zijn. Maar verder onderzoek heeft uitgewezen dat het tegenovergestelde waar is. We geven je enkele redenen waarom ook jij baat kan hebben bij een SAT-relatie (Sleeping Apart Together).

Slaap je automatisch beter als je apart slaapt?

In onze Nationale Slaapenquête polsten we bij 2000 Belgen naar de kwaliteit van hun slaap. Koppels die de nacht samen in één bed doorbrengen, gaven hun slaap een gemiddelde score van 6,4 op 10. Partners die in aparte kamers slapen (een kleine 10% van de ondervraagden) geven hun slaap verrassend genoeg een mindere score van 6,1 op 10. Toch maar samen blijven slapen dan? Niet per se, want wie in verschillende bedden in dezelfde kamer slaapt (zo’n 3% van de respondenten) geeft aan dat zijn nachtrust een 7,2 op 10 waard is. Deze mensen zijn dus het meest tevreden over hun slaap.

Apart slapen krikt je productiviteit overdag op

We hebben tegenwoordig allemaal een drukke agenda. Op het werk wordt er meer en meer van ons verwacht en ook onze vrije tijd is goedgevuld met hobby’s, sport, het huishouden, quality time met het gezin en vrienden… Om te kunnen uitblinken in alles wat we doen, hebben we genoeg energie nodig. En die tanken we ’s nachts tijdens onze slaap. Het is bewezen dat je na een nachtje flink doorslapen creatiever bent en dat je geheugen een stuk beter werkt. Maar wanneer je nachtrust verstoord wordt door een partner die snurkt, draait en keert of het dekbed volledig naar zich toe trekt, dan ben je overdag een stuk minder productief én sneller gestresseerd. Logisch!

slapend persoon op kantoor

Apart slapen is goed voor je gezondheid

Onderzoek heeft uitgewezen dat een goeie nachtrust ook een positief effect heeft op ons immuunsysteem. Voldoende slaap vermindert de kans op kwaaltjes zoals griep en verkoudheden. Maar ook een verhoogde bloeddruk en verschillende hart- en vaatziekten kunnen te maken hebben met een slecht slaappatroon. Jij en je partner hebben er dus ook op medisch vlak alle baat bij om uitgerust voor de dag te komen.

Apart slapen betekent dat je je eigen slaaprituelen behoudt

 

Hou jij ervan om ’s avonds nog een hoofdstuk te lezen, terwijl je partner liefst meteen de lichten dooft? Is je man of vrouw een fervent ‘snoozer’ waardoor ook jij een halfuur vroeger dan nodig gewekt wordt? Of moeten jullie op heel verschillende tijdstippen opstaan? Dan kan dat al eens voor wrevel zorgen. Iedereen heeft zijn eigen slaapritme, slaaprituelen en slaapgewoontes. Wanneer we gewoon kunnen doen waar we ons goed bij voelen, zullen we automatisch ook beter slapen. Egoïstisch? Toch niet. Wie van elkaar houdt, gunt elkaar toch ook gewoon een goeie nachtrust?

Apart slapen wakkert het vuur in je relatie aan

Trek je niks aan van alle vooroordelen: wanneer je als koppel apart slaapt, betekent dat niet dat het vuur in jullie relatie gedoofd is. Integendeel! SAT (Sleeping Apart Together) doet de passie vaak terug oplaaien. Want wanneer je elkaar een beetje mist, ga je ook des te meer naar je partner verlangen. Bovendien geef je elkaar ook opnieuw iets meer ruimte en vrijheid. Tot slot ben je overdag een stuk minder humeurig en prikkelbaar wanneer je er een verkwikkende nachtrust hebt opzitten. Ook dat zal je relatie ten goede komen!

Tips om beter samen te slapen

Maken jij of je partner elkaar ’s nachts wel eens wakker, maar is apart slapen toch een brug te ver voor jullie? Probeer dan deze tips uit om het samen toch zo rustig mogelijk te maken:

  • Slaap allebei onder een eigen dekbed
  • Slaap op afzonderlijke matrassen
  • Zorg voor voldoende ventilatie en frisse lucht in de kamer
  • Draag oordopjes als je partner snurkt

Wist je dat…

 

samen slapen een gewoonte is die pas is ontstaan tijdens de industriële revolutie van de 19e eeuw? Toen migreerden grote gezinnen naar de steden en moesten ze er samengepakt in kleine arbeidershuisjes leven. Mensen kropen toen vooral uit noodzaak bij elkaar in bed. Voordien, in het oude Rome, de Middeleeuwen en de Renaissance sliep men gewoon apart en deed het huwelijksbed enkel dienst voor seksuele avonturen.

Samen slapen of niet: lig je ’s nachts toch wakker? Ben je niet tevreden over je slaapkwaliteit? Hier ontdek je 6 gouden regels om beter te slapen! Of luister naar het advies van onze experten over de meest voorkomende slaapproblemen bij Belgen.