Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe je dekbed wassen? Nuttige tips voor een topresultaat.

Niets zo leuk dan slapen in een fris en schoon bed. Om dat frisse gevoel te behouden, was je vast geregeld je dekbedovertrek, hoeslaken en kussensloop. Maar wat met je dekbed? Naast het opkloppen en buiten verluchten, kun je dit ook af en toe wassen. Ontdek onze tips voor een stralend schoon dekbed en krijg een antwoord op je vragen.

Mag ik een dekbed wassen?

De eerste vragen die je je waarschijnlijk stelt, is of je je dekbed überhaupt mag wassen en hoe vaak je dit best doet. De tweede vraag kunnen we makkelijk voor je beantwoorden. Je dekbed was je best niet te veel. Twee keer per jaar volstaat zeker en vast. Wil je graag vaker een fris dekbed? Verlucht het dan door het elke drie of vier maanden buiten op te hangen over de wasdraad.

Voor de eerste vraag bestaat er jammer genoeg geen eenduidig antwoord. Alles hangt af van het type dekbed en de gebruikte vulling. We bespreken per soort dekbed de aanpak die je best hanteert. Is je dekbed aan vernieuwing toe? Ontdek hier een breed assortiment van topmerken en krijg advies voor je keuze.

Tips hoe je dekbed wassen.

Een synthetisch dekbed wassen, een makkelijke klus

Een synthetisch dekbed is een van de eenvoudigste types wat onderhoud betreft. Je kunt het makkelijk in je eigen wasmachine steken wanneer het een opfrisbeurt verdient. In bijna alle gevallen kun je een synthetisch dekbed op maximaal 60° wassen. Ook drogen in de droger is absoluut geen probleem. Zo goed als alle synthetische dekbedden kun je met een gerust hart droog laten zwieren in de droogkast. Je wil natuurlijk niet dat jouw dekbed net een uitzondering is, dus controleer altijd even op voorhand het waslabel.

Een donzen dekbed wassen met aangepast programma

Ook een donzen dekbed is welkom in je wasmachine. Afhankelijk van het waslabel kun je het gerust wassen tussen 40° en 60°, maar kies wel voor een fijnwasprogramma zoals bijvoorbeeld het wolwasprogramma. Daarnaast stem je ook het wasmiddel af op je donzen dekbed. Een wasmiddel bedoeld voor fijne stoffen is in dit geval aangeraden, maar je kunt ook kiezen voor een milde shampoo. Vergeet tot slot geen tennisballen te gebruiken. Die doen wonderen als je dons in je wasmachine wast. De tennisballen kloppen je dekbed op tijdens het wassen en zo voorkom je dat alles aan elkaar gaat plakken. Je dekbed zal dus lekker donzig blijven.

Een wollen dekbed laten wassen

Let met een wollen dekbed extra op wanneer je dit wil wassen. Doordat wol snel kan krimpen, loop je het risico je dekbed te beschadigen. Wol is van nature zelfreinigend. Daardoor volstaat het om je wollen dekbed regelmatig goed te luchten. Wil je het toch wassen? Breng het dan naar een stomerij.

Je dekbed in bad wassen

Is je wasmachine te klein om je tweepersoonsdekbed te wassen, maar heb je een bad? Dan hoef je niet naar de stomerij en maak je van je dekbed wassen een leuke activiteit. Hoe ga je te werk?

 1. Vul de schone badkuip tot de helft met lauw water en voeg wat mild wasmiddel toe.
 2. Verdeel het wasmiddel goed met je handen door het water.
 3. Leg het dekbed in bad en duw het volledig onder water.
 4. Niet genoeg water? Draai de kraan even open en vul aan tot je hele dekbed is ondergedompeld.
 5. Stap met schone voeten het bad in en loop heen en weer over je dekbed. Je kunt ook over het bad hangen en het dekbed voorzichtig schoonwrijven met je handen, als je dat handiger vindt.
 6. Tevreden met het resultaat? Laat dan het water weglopen.
 7. Voeg meerdere keren schoon water toe en spoel het dekbed uit. Doe dit net zolang tot al het wasmiddel verwijderd is.
 8. Rol het dekbed zo strak mogelijk op in de badkuip om het water eruit te persen in de richting van het afvoerputje.
Tips hoe je dekbed wassen.

Hoe een dekbed drogen?

Om je dekbed te drogen heb je de keuze uit twee opties. Je kunt bijvoorbeeld je droogkast gebruiken, als je dekbed het toelaat tenminste. Controleer eerst het waslabel om zeker te zijn. Een donzen of synthetisch dekbed mag meestal wel in de droogkast, maar droog het bij een lage temperatuur van maximum 30°. Om te voorkomen dat de vulling van je dekbed bij elkaar zal plakken, doe je er een kussensloop met tennisballen bij. Die zullen je dekbed tijdens het drogen wat opkloppen. Zorg ervoor dat de dons of vulling goed droog is voor je het dekbed weer op je bed legt. Even verluchten na het drogen is een goede tip.

Is je dekbed niet geschikt voor de droger? No worries! Hang het buiten op en schud het elk halfuur op, zodat de vulling weer gelijkmatig verspreid wordt. Wil je graag een zo schoon mogelijk bed? Hang je dekbed dan bij mooi weer in het zonnetje, ook al heb je het niet gewassen. Zonneschijn doodt namelijk veel micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. Een wollen dekbed laat je best niet te lang in de felle zon hangen, want de zon onttrekt vocht aan de wol in je dekbed.

Verleng de levensduur van je dekbed

Een goed dekbed gaat gemiddeld zo’n tien jaar mee. Om hygiënische redenen investeer je daarna best in een nieuw exemplaar. Maar met onderstaande tips hou je je dekbed fris en ben je zo goed als zeker van die lange levensduur.

 1. Schud je dekbed iedere dag even op.
 2. Zet je slaapkamerraam elke dag ongeveer een uurtje open. Zo zorg je voor een goede ventilatie van je dekbed.
 3. Verlucht je dekbed regelmatig in de buitenlucht, maar hang het niet te lang in de felle zon of in de regen.
 4. Wees trouw aan het waslabel van je dekbed.
 5. Was en/of stoom je dekbed niet te vaak. Twee keer per jaar is zeker genoeg.
 6. Gebruik geen stofzuiger om vuil van je donzen dekbed te verwijderen, want zo beschadig je de vulling misschien.
 7. Transpiratievocht verwijder je makkelijk door af en toe je dekbed heel kort in de droogkast te steken op de laagste stand.
   

Voilà, hopelijk slaap je voortaan extra comfortabel onder een frisgewassen dekbed. Vergeet eveneens je beddengoed niet te onderhouden, want ook dat speelt een belangrijke rol voor een zalige nachtrust. Op MyComfort24.be kun je de klok rond terecht voor overtrekken, hoeslakens, kussenslopen en zoveel meer. Bestel topmerken aan scherpe prijzen en profiteer van interessante acties.