Overslaan en naar de inhoud gaan

Je ideale dekbed in 3 stappen

’s Avonds onder je dekbed kruipen en er ’s ochtend uitgeslapen onder wakker worden, da’s een zalig gevoel. Een goed dekbed is dan ook essentieel voor je slaapcomfort. Om het juiste exemplaar te vinden, hou je rekening met:

  1. De afmetingen: een donsdeken is best 50 tot 80 cm breder dan je matras.
  2. De temperatuur: kies je een vierseizoensdekbed of een ander dekbed per seizoen?
  3. De vulling: wol, synthetisch, dons of anti-allergeen? Elke vulling heeft z’n voordelen!

STAP 1: De afmetingen

Eén- of tweepersoons

Een eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je een twee- of éénpersoonsdonsdeken wil. Het grote voordeel bij een éénpersoonsdekbed is dat je zoveel kan woelen als je wil, zonder je partner lastig te vallen. Ook wanneer je partner en jij allebei zijslapers zijn, bieden 2 éénpersoonsdekbedden de oplossing. Zo blijft je rug lekker warm bij het draaien. Of je kiest natuurlijk gewoon voor een extra breed donsdeken.

Heb jij het eerder snel te koud en je partner te warm? Ook dan is het verstandig om voor 2 aparte donsdekens te kiezen. Wanneer je onder 1 dekbed slaapt, ontstaat er onder het hele donsdeken immers een gelijke temperatuur. Die voor de ene te warm, en voor de andere te koud kan zijn. Al weegt niets op tegen het knusse gevoel van samen een deken te delen.

De ideale afmetingen van je dekbed

De grootte van je bed

Om comfortabel te slapen, kies je best voor een donsdeken dat 50 tot 80 cm breder is dan je matras. Dit oogt niet alleen mooier, maar voorkomt ook nachtelijke vechtpartijen om het deken.

Een donsdeken is meestal 200 of 220 cm lang. Wanneer jij of je partner groter zijn dan 1,80 m, of wanneer je bed 2 meter of langer is, kies je best voor een donsdeken met een lengte van 220 cm.

De meeste mensen kruipen ’s nachts onder een dekbed met afmetingen 240 x 220 cm. Je vindt dan ook de meeste dekbedovertrekken in deze afmeting.

De meest courante maten voor dekbedden

STAP 2: De temperatuur

We kennen het gevoel vast allemaal: tijdens plakkerige zomernachten liggen we te puffen en te zweten in bed, terwijl het ’s winters vaak rillen geblazen is. Toch kan een dekbed met de juiste isolatie dat probleem voor een groot stuk verhelpen.

Een zomerdekbed is licht, voelt fris aan en is luchtig. Het is de beste keuze wanneer de temperatuur in je kamer hoog oploopt. Perfect wanneer je het veel te warm hebt, maar het toch niet kan verdragen om zonder deken te slapen.

Voor de ‘normale’, Belgische weersomstandigheden en gematigde temperaturen is een donsdeken met een normale isolatiegraad aan te raden. Die dekbedden zijn geschikt om het hele jaar lekker knus en warm te liggen. De meeste mensen kiezen dan ook voor dit type donsdeken en laten het permanent op hun bed liggen.

Heb je liever een donsdeken dat je zowel in de winter als in de zomer kan gebruiken? Kies dan voor een 4-seizoensdekbed. Dat bestaat uit 2 aparte dekbedden die je makkelijk losmaakt via de (druk)knopjes. Zo heb je altijd de keuze. Is het frisjes? Dan slaap je onder het dikkere donsdeken. Tijdens warme nachten komt het lichtere dekbed dan weer van pas. Vriezen de pannen van het dak? Voeg dan beide dekbedden gewoon samen voor een zalig warm gevoel.

 

STAP 3: De vulling

Weet je niet of je voor een wollen, donzen of synthetisch dekbed moet kiezen? Wij sommen de voor- en nadelen van de verschillende materialen voor je op, zodat je zeker de juiste keuze maakt!

Wol

+ Vochtregulerend: ideaal wanneer je ’s nachts vaak transpireert

+ Lekker warm: ideaal wanneer je reuma hebt

+ Een echt natuurproduct

- (Meestal) niet machinewasbaar

Synthetisch

+ Licht en warm

+ Machinewasbaar (op maximum 60°)

+ Goeie prijs-kwaliteitverhouding

- Gaat minder lang mee (10 jaar)

- Minder vochtregulerend

Nu is het zo dat er tegenwoordig voor elk type slaper wel een synthetisch dekbed bestaat. Er zijn veel verschillende soorten vezels waardoor de nadelen niet echt nadelen meer zijn. Dekbedden met ‘Coolmax’-vezels zijn bijvoorbeeld ideaal voor mensen die vaak transpireren. ‘Extra Life’-vezels gaan dan weer extra lang mee. ‘Hollofil’-vezels zijn anti-allergisch en ‘Dacron 95’ is zelfs kookwasbestendig.

Dons

Dons

+ Vochtregulerend: ideaal wanneer je ’s nachts vaak transpireert

+ Ademend: warm in de winter, koel in de zomer

+ Zacht, licht en comfortabel

+ Gaat lang mee (20-30 jaar)

+ Machinewasbaar (op maximum 40 of 60°, check de wasvoorschriften op het label)

+ Een echt natuurproduct

- Duurder

Eenden- of ganzendons

Eenden- of ganzendons?

Bij een donzen dekbed is de verhouding tussen dons en veren erg belangrijk. Dons is namelijk zachter en lichter dan veren en houdt de warmte beter vast. Kies voor 70 % dons met 30 % veren of ga meteen voor topkwaliteit met 90 % dons en 10 % veren. Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter, warmer, veerkrachtiger en comfortabeler het dekbed. Hieraan hangt natuurlijk ook een duurder prijskaartje.

Daarnaast is er ook nog een verschil tussen eendendons en ganzendons. Ganzendons is duurder, omdat het schaarser is en een hogere isolatiewaarde heeft. Ganzendonsvlokken zijn groter dan eendendonsvlokken. Hierdoor heb je minder dons nodig om het dekbed te vullen, waardoor je dekbed lichter is.

Al onze donsdekens dragen het RDS-keurmerk (Responsible Down Standard). Dat wil zeggen dat ze voldoen aan strikte eisen op het vlak van dierenwelzijn. Wanneer je een dekbed koopt met het RDS-label mag je er dus zeker van zijn dat het dons volledig traceerbaar is en niet afkomstig van levende dieren of van gedwangvoederde dieren.

Allergisch?

Reageer je allergisch op huisstofmijt, stof of andere allergenen? Dan is een anti-allergeen dekbed van Dacron Hollofil met Allerban een goede keuze. Zo vermijd je het ontwikkelen van huisstofmijt, bacteriën en schimmels. Zelfs na veelvuldig wassen. Anti-allergene dekbedden zonder Dacron Hollofil beschermen je ook goed tegen huisstofmijt, bacteriën en schimmels, maar als je ze vaak wast verliezen ze geleidelijk hun bescherming.

Beslist welk dekbed je wil?

In ons assortiment vind je vast het donsdeken dat perfect bij je past!

Naar ons assortiment