Overslaan en naar de inhoud gaan

Hou je beddengoed in de allerbeste staat!

Een nieuw dekbedovertrek gekocht? Hoe jammer zou het zijn dat de prachtige kleuren vervagen in de was, of nog erger: dat het zou krimpen. Nochtans kan je alle beddengoed maar beter vaak genoeg in de wasmachine stoppen. Want lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen absorberen per jaar maar liefst 150 liter transpiratie … Met deze 10 tips hou je alle bedlinnen gelukkig in de beste én brandschone staat, ook na ontelbaar veel wasbeurten.

1. Check het waslabel

Wit beddengoed was je best op 60 °C. Voor kleurrijk bedlinnen is de ideale temperatuur meestal 40 °C: zo kan de toegevoegde wax in de stoffen de kleuren fixeren. Je kiest best het programma voor fijne was. Droogzwieren aan hoge snelheid kan je beter vermijden. Zie je tussen alle symbolen het bos niet meer?

Hier volgt een handig overzicht met alle wasinstructies.

Wassymbolen

2. Wassen voor gebruik

Voor het eerste gebruik, kan je een dekbedovertrek best een keer wassen. Afhankelijk van de aangeraden wastemperatuur op het label, kan je op 2 verschillende manieren te werk gaan:

  • Was een allereerste keer op 30 °C om later krimpen te voorkomen. Voeg natuurazijn toe, zodat de kleuren fixeren. Het katoen zal bovendien zachter blijven, omdat het meer vocht opneemt.
  • Was de eerste 3 keren op een temperatuur van 60 °C. Gebruik een kleine hoeveelheid wasproduct, zodat de kleuren langer mooi blijven.  

 

3. Draai binnenstebuiten

Door je dekbedovertrek en je kussenslopen binnenstebuiten te wassen, voorkom je dat de kleuren vervagen.  

 

4. Overlaad de wasmachine niet

Per wasbeurt stop je best niet meer dan 1 dekbedovertrek van 2 personen of 2 dekbedovertrekken van 1 persoon in de machine. Zo voorkom je dat de stoffen te veel tegen elkaar schuren en dat het vuil er niet goed uitgaat.

 

5. Gebruik de juiste producten, in de juiste hoeveelheid

Kies voor een vloeibaar wasmiddel voor delicate of gekleurde was. Gebruik een kleine hoeveelheid, zodat het geen vlekken achterlaat.

Gebruik geen wasverzachter! Hierdoor gaat je dekbedovertrek minder vocht absorberen en net stijver aanvoelen.

          Tip: een halve kop azijn toevoegen, maakt je was zacht. Maak je geen zorgen over de geur, want die verdwijnt tijdens het wassen.

 

6. Haal natte was meteen uit de machine

Hoe sneller je het bedlinnen uit de machine haalt na het wassen, hoe minder kreuken!

7. Laat drogen aan de waslijn

In de droogkast kan beddengoed krimpen door de hoge temperaturen. Hang je bedlinnen daarom uit aan de waslijn, liefst zo breed mogelijk en binnenstebuiten gekeerd. Verkies je toch de droogkast voor een snelle oplossing? Gebruik dan een programma met lage temperatuur.

Buiten drogen heeft voordelen!

  • Je bedlinnen is doordrongen van de frisse geur van ozon in de lucht. Bovendien schakel je zo op een natuurlijke manier bacteriën en slechte geurtjes uit.
  • Met behulp van de zon geraakt witte was gezuiverd. Hang gekleurde of zwarte was echter niet in de volle zon te drogen om verkleuringen te vermijden.
Laat was drogen aan de waslijn

8. Let op met delicate stoffen!

Bedlinnen in satijn, zijde of een andere delicate stof? Volg dan nauwgezet de instructies op het waslabel.

 

9. Strijken of niet strijken?

Voor sommige stoffen volstaat de kunst om netjes op te vouwen. Maar andere smeken om een strijkijzer. Check in het laatste geval zeker het label voor de juiste strijktemperatuur. Het beste resultaat bekom je wanneer de stof nog lichtjes vochtig is.

          Tip: plaats een droog dekbedovertrek meteen over het dekbed om extra strijkwerk te voorkomen.

 

10. Laat je dekbedovertrek niet langer de rest van je was opslokken!

Kousen, washandjes, handdoeken … Verslindt jouw dekbedovertrek vaak ook alle andere was in de machine? Volgens onderzoek van wasmachinefabrikant Miele is er een eenvoudige verklaring voor dit fenomeen.

Een dekbedovertrek is vaak het grootste en zwaarste stuk in de was, waardoor het op de bodem van de wasmachine blijft liggen. Door de ribbeltjes in de trommel komt de grote opening van de overtrek na een tijdje open te liggen. Andere stukken wasgoed, zwaar geworden door het water, vallen vervolgens in die opening. En omdat de trommel naar links en naar rechts beweegt, blijven ze daar zitten. De oplossing? Sluit de opening van je dekbedovertrek met enkele veiligheidsspelden en klaar.

 

Je geniet langer van je mooie beddengoed door het op de juiste manier te wassen.

Bovendien verjaag je met een goede hygiëne ook huisstofmijt in de slaapkamer en zo versla je meteen de grootste veroorzaker van allergieën.