Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat doen tegen een winterdip? Check onze beste tips!

De donkere, koude dagen kunnen ervoor zorgen dat je je moe, futloos en neerslachtig voelt. Wist je dat de impact van een winterdip zo groot kan zijn dat er professionele hulp nodig is? Gelukkig hoef je deze winterblues niet te ondergaan en kan je zelf stappen zetten. Ontdek 6 haalbare tips en zeg maar ‘bye’ tegen je winterdip!

1. Ga dagelijks naar buiten

Heb je de neiging om je binnen op te sluiten wanneer de dagen korter en donkerder worden? Slecht plan! Door elke dag minimaal een halfuur in de buitenlucht door te brengen, zal je je gauw beter voelen. Daglicht stimuleert immers de aanmaak van serotonine. Dat is een belangrijke stof in onze hersenen, die een rol speelt bij het regelen van onze stemming. Serotonine wordt niet toevallig het gelukshormoon genoemd!

Het ideale moment om naar buiten te gaan? Dat is ’s morgens, bij het eerste daglicht. Tijdens de ochtend is er het meeste blauw licht aanwezig en dit zorgt ervoor dat je écht wakker wordt. Ready, set, go!

Mooi meegenomen: elke dag wat tijd buiten doorbrengen helpt ook om beter te slapen. Ons dag-nachtritme is erg gevoelig voor prikkels uit onze omgeving, vooral tijdens de eerste uren van de dag. Als je ’s ochtends naar buiten gaat, dan prikkelt het ochtendlicht bepaalde cellen in je ogen. Die sturen een signaal naar een specifiek gebied in je hersenen. Die weten dan dat het ochtend is. Een avondwandeling helpt dan weer om je lichaam en je geest tot rust te laten komen, waardoor je nadien vlotter inslaapt. En ja, ook een goed dekbed helpt om makkelijk de slaap te vatten. Ontdek het ideale dekbed voor jou in 3 stappen en shop je comfortabele dekbed makkelijk online.

2. Zorg voor een goede nachtrust

Op tijd naar bed gaan en je slaap niet laten verstoren is een tweede belangrijke tip. Om dit te doen slagen, vermijd je best alcohol en cafeïne-houdende dranken (koffie, energiedrankjes …). Laat je gsm twee uur voor bedtijd aan de kant liggen, zo kunnen de stralingen geen invloed hebben op je nachtrust. Daarnaast zorg je best voor kwalitatief beddengoed. Een goed hoofdkussen en een dekbed dat bij je behoeften past, bevorderen je nachtrust. Verwen jezelf en kies meteen ook je favoriete dekbedovertrek uit. Instant happy vibes: check!

Winterdip tips: Zorg voor een goede nachtrust
Winterdip tips: Bewegen, bewegen, bewegen

3. Bewegen, bewegen, bewegen

Naast tijd doorbrengen in de buitenlucht (tip 1) is ook bewegen een sterke aanrader. Deze twee combineren is dus zeker geen slecht idee. Een flinke wandeling maken, bladeren harken, naar het werk fietsen … Het kan allemaal helpen om je winterdip tegen te gaan. Wist je dat regelmatig bewegen de kans op de winterblues halveert? Dat komt vooral door de extra aanmaak van endorfine wanneer je een grote inspanning levert. De productie van endorfine voorkomt dat je lichaam cortisol aanmaakt, waardoor je je minder gestrest voelt.

4. Probeer gezond te eten

Gezond eten en veel water drinken is altijd belangrijk voor een goede gezondheid. Maar zeker in de herfst en de winter speelt het een grote rol om de winterdip tegen te gaan. Stevig ontbijten zorgt ervoor dat je lichaam omschakelt naar een overdagmodus. Zo gaat je spijsverteging aan het werk en komt je lichaam beter op gang. Ook veel groenten eten kan een gouden tip zijn om de winterblues te vermijden. Te veel koffie of alcohol drinken daarentegen doet echt geen goed. Zeker voor het slapengaan laat je deze dranken best staan en drink je liever een glas water.

5. Schrijf je naar een positieve stemming

Je negatieve gedachten op papier zetten kan helpen om ze los te laten en weer een frisse kijk te krijgen. Maar ook het opschrijven van positieve ideeën kan je op weg helpen. Noteer elke dag drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Zo hou je makkelijk een positieve stemming vast en geef je de winterdip geen kans.

Winterdip tips: Schrijf je naar een positieve stemming

6. Creëer momenten om naar uit te kijken

Ook ervoor zorgen dat je je ergens op kan verheugen, helpt bij het vasthouden van positieve energie. Plan een leuk uitstapje, boek een weekendje weg, kook een lekkere maaltijd of ga eens uit eten. Zo kom je niet in de dagelijkse sleur en vallen de korte, donkere dagen vast minder op. Laat je creativiteit maar de vrije loop!

Klaar om met onze tips je winterdip lik op stuk te geven? Een goede nachtrust is daarbij enorm belangrijk. Daarom haal je comfortabel beddengoed in huis voor jou en je huisgenoten. Op MyComfort24.be kan je de klok rond terecht voor overtrekken, hoeslakens, kussenslopen en zoveel meer. Bestel topmerken aan scherpe prijzen en profiteer van interessante acties.