Overslaan en naar de inhoud gaan

Moeilijke slaper? Deze gezonde slaapmiddeltjes zetten je op de goede weg!

Ervaar je regelmatig problemen met slapen? Heb je bijvoorbeeld moeite om zonder piekeren in slaap te vallen, word je regelmatig wakker doorheen de nacht of voel je je ’s morgensvroeg onvoldoende uitgerust? Zo’n 59% van alle Belgen kampt met dergelijke problemen en droomt weleens van een ongestoorde nacht, zo blijkt uit de Nationale Slaapenquête. Een heel aantal grijpt dan ook naar een hulpmiddeltje, zoals bijvoorbeeld de televisie of zelfs alcohol en slaapmedicatie. Blijf jij er liever vanaf? Ontdek hier hoe je jouw kansen op een goede nachtrust verhoogt met behulp van deze gezonde slaapmiddeltjes!

Een kopje kruidenthee

Een kopje kruidenthee kan wonderen doen voor een goede nachtrust. Belangrijk is dat je effectief kiest voor een kruidenthee of –infusie. Gewone thee bevat namelijk theïne afkomstig van de gedroogde theebladeren. Dit heeft hetzelfde effect als cafeïne en werkt eerder opwekkend in plaats van kalmerend. Enkele goede voorbeelden van rustgevende kruideninfusies zijn: kamille, valeriaan, lavendel, rooibos en passiebloem. Deze voorbeelden reduceren lichte vormen van stress, spanning, angst en nervositeit.
 

Een heerlijk warm bad

Je slaapkwaliteit verbetert bij het nemen van een warm bad zo’n 1 à 2 uur voor het slapengaan. Je valt namelijk sneller in slaap, slaapt dieper en je zal je beter uitgerust voelen daags nadien. Maar hoe komt dit nu precies? Tijdens het slapen koelt je lichaam af. Door het nemen van een warm bad zetten je bloedvaten uit. Op deze manier kan je lichaamstemperatuur sneller en gemakkelijker dalen. Het is dus het afkoelingsproces dat voor relaxatie zorgt. Hetzelfde effect kan je verkrijgen met een hete douche. Is het al te laat voor een bad of douche? Warme sokken of een kersenpitkussen kunnen ook al wonderen verrichten

Essentiële oliën

Het merendeel van de essentiële oliën verkrijgt men door stoomdestillatie toe te passen op bijvoorbeeld planten, bloemen, kruiden, … Uit deze scheidingsmethode verkrijg je dan de olie die tijdens aromatherapie gebruikt wordt. Het doel hiervan is om zowel je fysieke als mentale gezondheid te verbeteren. In een aromaverstuiver kan je enkele druppels van je favoriete geur toevoegen of simpelweg wat druppelen in je bad of op je hoofdkussen. Afhankelijk van de geur zijn er verschillende werkingen. Lavendel staat bekend om zijn kalmerend effect net zoals venkel, sinaasappel, valeriaan en bergamot. Om je slaap dus positief te beïnvloeden, kies je best 1 van de bovenstaande opties.

Ontdek onze essentiële oliën

Ontspannende oefeningen

Voor vele zijn ontspannende oefeningen voor het slapengaan een stapje te ver. Toch kan je door middel van bepaalde oefeningen en technieken stress en piekeren reduceren waardoor je lichaam logischerwijs meer ontspant. Bijgevolg zal je ook sneller indommelen en je slaapkwaliteit verhogen. Je kan kiezen voor yoga, meditatie of ben je toch eerder fan van Tai Chi of de 4-7-8 techniek? Bij deze laatste techniek ligt de volledige focus op je ademhaling. Dit doe je als volgt, simpelweg vanuit je bed:

  1. Ademen 4 seconden rustig in langs je neus.
  2. Hou je adem zo’n 7 seconden in.
  3. Blaas gedurende 8 seconden uit via je mond.
  4. Herhaal deze ademhalingscyclus zo’n 4 à 8 keer.

Een ander leuk hebbeding is de Philips Somneo Sleep & Wake-up light. Deze wake-up light simuleert een zonsondergang en heeft een ‘RelaxBreath’-functie. Daarnaast ziet het er nog is mooi uit ook!

Kom meer te weten over Philips Somneo

Een goed boek

Dagelijks lezen, al zijn het slechts enkele pagina’s, is ideaal om je dag af te sluiten. Een slaaproutine zorgt ervoor dat je brein bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld lezen, aan bedtijd zal koppelen. Tijdens het lezen kan je even loskoppelen van je dagelijkse bekommernissen en verzet je jouw gedachten. Daarnaast is het een perfect alternatief voor je televisiescherm of smartphone. Kies een rustgevend boek en je zal snel voelen hoe je wegglijdt richting dromenland.

Een stevige vrijpartij

Na een lange en vermoeiende dag sta je niet altijd te springen om je uit te leven onder de lakens. Toch kan dit je nachtrust ten goede komen. Na het vrijen komen er namelijk verschillende hormonen vrij, zoals oxytocine en oestrogeen, die je een gelukzalig en ontspannen gevoel geven. Je wordt er namelijk slaperig door en slaapt beter én dieper. Minder piekeren en rustig indommelen is dus een zekerheid. Uit de Nationale Slaapenquête bleek dat 43% van de Belgen ook effectief beter slaapt na seks. Het overwegen waard!

De juiste voeding

Zin in een late night snack? Weet dan dat op je voeding letten ook invloed kan hebben op je slaap. Bevorderlijk zijn voedingsmiddelen die tryptofaan, serotonine en/of melatonine bevatten. Deze stoffen vind je voornamelijk terug in zuivelproducten zoals melk en yoghurt, volkorenproducten, gevogelte en fruit waaronder banaan, kiwi en kersensap.

Een buitenbeentje: apps voor het slapengaan

Tegenwoordig zijn er heel wat applicaties die beweren je nachtrust te verbeteren. Ook al lijkt dit in te gaan tegen alle advies rond blauw licht, toch zouden deze relaxatie-apps helpen om stress van je af te zetten en volledig tot rust te komen. Simpelweg zijn er twee types: je kan kiezen voor een app die inzet op meditatie of eentje dat rustgevende geluiden of muziek gebruikt. Nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker welke applicaties je slaap verbeteren.