Overslaan en naar de inhoud gaan

Applicaties die je slaap verbeteren

De laatste jaren schieten de meest innovatieve applicaties als paddenstoelen uit de grond. Dat alles met de bedoeling je dag – of toch een deeltje ervan – aangenamer te maken. Hoe leuk zou het zijn mochten ze ook je nacht aangenamer maken? Het aanbod slaapapps dat je nachtrust beweert te verbeteren is intussen erg uitgebreid. Wij zochten daarom voor jou de beste en dus meest slaapverwekkende gratis applicaties uit. Slaapzacht!      

Apps om van te dromen!

Slaapapplicaties kan je in grofweg 3 categorieën onderverdelen. De bekendste soort bestaat ongetwijfeld uit de apps die je slaappatroon analyseren. Maar er bestaan ook apps die zorgen voor ontspanning en je zo makkelijker laten indommelen. Denk maar aan relaxatie-apps of apps met een arsenaal aan rustgevende geluiden of muziek.

 

Applicaties die je slaap analyseren   

Deze apps gebruiken je smartphone, smartwatch, tablet of ander toestel om je geluiden en bewegingen te registreren wanneer je slaapt. Die gegevens maken het mogelijk om een analyse te maken van je slaappatroon, ademhaling … zelfs van je gesnurk!

 • Sleep Cycle analyseert je nachtrust: van je slaapcyclus tot de geluiden die je maakt. Het helpt je in slaap te vallen én wakker te worden. Want dankzij de analyse van je slaappatroon bepaalt de app op welk moment je het best opstaat. Je kan natuurlijk zelf instellen wanneer je ten laatste gewekt wil worden. De app kiest dan het meest optimale ogenblik, ten vroegste een halfuur voor je gekozen tijdstip.
  ->Gratis voor Android en iOS, met in-app-aankoopopties.
 • Sleep as Android is gelijkaardig aan Sleep Cycle. Leuke extraatjes: kies voor natuurgeluiden om nog natuurlijker wakker te worden of maak kennis met de captcha’s: je alarm wordt pas uitgeschakeld als je een raadsel of opdracht juist oplost. Zo ben je sowieso klaarwakker! 
  -> Gratis voor Android, met in-app-aankoopopties. Je kan de functie ‘slim wekken’ 2 weken gratis uitproberen.
 • SnurkLab registreert je gesnurk om zo de frequentie en de intensiteit ervan te analyseren. Samen met enkele andere gegevens zoals het moment waarop je ging slapen en je vermoeidheid gaat de app na hoe je je nachtrust kan verbeteren én vooral … hoe je minder snurkt!
  -> Beschikbaar voor Android en iOS, met in-app-aankoopopties. Je kan alle functies 3 nachten uitproberen, nadien wordt het gratis aanbod beperkt.
Applicaties die je slaap verbeteren

Relaxatie-apps

Net voor je gaat slapen is het belangrijk om alle stress van de afgelopen dag los te laten. Niet eenvoudig, maar relaxatie-apps helpen je alvast op weg! Dit zijn onze twee favorieten:

 • Calm is de perfecte mindfulnessapplicatie voor beginners. Je kiest uit relaxatiesessies van 3 tot 25 minuutjes die je gegarandeerd tot rust brengen. Keep calm and … zzzzz!
  -> Gratis voor Android en iOS, met in-app-aankoopopties.
 • Mindfulness with Petit BamBou bevat honderden sessies, van meditatie en relaxatie tot sofrologie! Ze zijn eenvoudig en je bent er zo mee vertrouwd. Zowel kinderen, tieners als volwassenen kunnen ermee aan de slag.
  -> Beschikbaar voor Android en iOS, met in-app-aankoopopties. De eerste 8 sessies kan je gratis uitproberen.

Applicaties met rustgevende geluiden of muziek

Sommigen willen absolute stilte wanneer ze gaan slapen, anderen genieten van achtergrondgeluid of luisteren naar een streepje muziek voordat ze indommelen. Behoor jij tot die laatste groep? Goed nieuws! Er zijn heel wat apps die je een uitgebreide keuze geven. 

 • White Noise Lite doet een beroep op “witte ruis” om je te kalmeren en je slaap te stimuleren. White noise is een constant, monotoon geluid zoals het geluid van een stofzuiger of een kabbelend beekje. Het zorgt ervoor dat je omgevingsgeluid makkelijker kan negeren en zo beter kan in- en doorslapen. Deze app is ideaal voor baby’s of voor personen met oorsuizen. Hij bevat ook een alarmfunctie en een wekker.
  -> Gratis voor Android en iOS, met in-app-aankoopopties.
 • Relax melodies laat je kiezen uit verschillende rustgevende geluiden: van het geluid van golven tot dat van regendruppels. Je kan de app ook gebruiken voor een relaxatiesessie door de instructies van de geluidsopnames te volgen.
  -> Beschikbaar voor Android en iOS, met in-app-aankoopopties. De gratis versie is beperkt.
 • Sleep Timer is de perfecte slaapapp voor muziekfans. De app laat je naar je favoriete liedjes luisteren via Spotify, YouTube, je mediaspeler … Je kiest vooraf zelf een tijdsduur en wanneer die verstreken is, zal SleepTimer de muziek geleidelijk aan dimmen en uiteindelijk uitzetten. Zo word jij niet gewekt in dromenland en raakt de batterij van je smartphone niet op. Twee vliegen in één klap!
  -> Gratis voor Android en iOS.
Applicaties die je slaap verbeteren

De meeste dromen zijn bedrog

De ene houdt van muziek in bed, iemand anders van rustgevende achtergrondgeluiden of net complete stilte. Sommigen worden wakker met een hels alarm, waar anderen kiezen voor een zacht melodietje. De manier waarop we in slaap vallen of wakker worden, verschilt van persoon tot persoon. Zijn slaapapplicaties dan wel betrouwbaar? Als je de app kiest die bij je past, zal je gegarandeerd beter indommelen en je kunnen ontspannen. Het proberen waard! Voor apps die je slaappatroon analyseren moet je iets kritischer zijn. Veel hangt dan namelijk af van het omgevingsgeluid en van de kwaliteit van je microfoon. Het gaat natuurlijk niet om wetenschappelijk onderzoek, maar hoe dan ook is bepaalde informatie wel leuk om te weten.

Denk ook aan de invloed van ‘blauw licht’

Hoewel slaapapplicaties inderdaad een positief effect kunnen hebben op je nachtrust, moet je ook rekening houden met de invloed van ‘blauw licht’. Het beeldscherm van bijvoorbeeld je computer of smartphone kan namelijk je slaapritme verstoren. Net voor het slapengaan kijk je dus best zo min mogelijk naar een scherm. Je kan de slaapapplicaties natuurlijk wel al voordien opstarten. Lees hier hoe je je kan beschermen tegen blauw licht.