Overslaan en naar de inhoud gaan

Nap cafés: Trending in dromenland!

We zijn er ongetwijfeld allemaal al eens in terecht gekomen: de gevreesde middagdip! Dat pijnlijke moment na de lunch waarop het werk even niet meer vlotten wil, de wijzers van de klok tergend traag vooruit kruipen en we quasi collectief snakken naar een rustmomentje. Dat je dan met een powernap je batterijen terug kan opladen, weten we allemaal én is ook wetenschappelijk bewezen. Maar wist je dat je dat uiltje ook kan knappen in zogenaamde ‘nap cafés’? Die zijn momenteel erg hip in grote steden over de hele wereld.

Wat zijn nap cafés?

Het concept van een nap café, sleep bar of siëstabar is simpel: je boekt een tijdsslot, gaande van 15 minuten tot een paar uren, en in ruil voor enkele euro’s, dollars of yen kan je er relaxen in luxueuze bedden, hangmatten, massagestoelen, zitzakken of zelfs businessclass airlinezetels... De inrichting hangt uiteraard af van café tot café, maar de omgeving is wel telkens ideaal om in te dommelen en even helemaal weg te zijn. Sommige nap cafés voorzien zelfs pyjama’s, slippers en oogmaskers zodat je je helemaal op je gemak kan voelen. Ideaal voor een powernap of rustmomentje tijdens een drukke dag.

Toevluchtsoord voor oververmoeide Japanners

Nap cafés komen, hoe kan het ook anders, overgewaaid uit Japan. Door de aparte bedrijfscultuur zijn werknemers er vaak verplicht om lang over te werken. Tot 21u op kantoor blijven, is voor de doorsnee Japanner niet uitzonderlijk. Een dutje overdag is dan ook geen overbodige luxe om scherp te blijven tijdens zo’n marathonwerkdagen. En dus waren de zakenwijken van Tokyo de ideale kweekvijver voor de allereerste nap cafés. Ook in Korea, waar ongeveer dezelfde sociale normen gelden, schoten de nap cafés als paddenstoelen uit de grond.

‘The Dreamery’: de siëstabar van matrassenmerk Casper

Casper, fabrikant van ‘one size fits all’-matrassenopende deze zomer The Dreamery in New York. Ironisch genoeg ‘the city that never sleeps’! In The Dreamery betaal je 25 dollar en mag je er vervolgens 45 minuten lang op los dutten in een slaapcapsule. Maar het gaat hier uiteraard om de totaalervaring: je krijgt een pyjama aan, oogmasker, gezichtscrème, etherische oliën en een meditatie-app. Ook de inrichting is heel Instagram-waardig en het rek met extreem saaie, slaapverwekkende boeken is één van de vele leuke details.

 

Een geslaagde marketingstunt? Dat zeker! Maar Casper wil het idee wel uitbreiden naar o.a. universiteitscampussen, bedrijvencentra en luchthavens. Kortom: plaatsen waar mensen vaak kampen met een chronisch gebrek aan slaap of een onregelmatig ritme. Zo wil men het taboe rond slapen overdag doorbreken en mensen op een andere manier naar slaap laten kijken. Iedereen moet zich bewuster worden van het belang van slaap voor je fysieke én mentale gezondheid.

Ook in Brussel kan je een uiltje knappen

Moeten we nu met z’n allen naar Japan, Korea of New York om te betalen voor een dutje? Tuurlijk niet. Parijs, Londen, Madrid: ook grote Europese steden hebben ondertussen hun eigen nap cafés. En ja: zelfs in Brussel kan je voor een verkwikkende powernap terecht bij PAUZzzz. De siëstabar in de Belliardstraat, midden in de drukke Europese wijk, beschikt over enkele superdeluxe massagestoelen en biedt oververmoeide ‘expats’ een heerlijk momentje van rust en ontspanning.

Nog een mogelijkheid, maar wel een vrij drastische: verander van job en ga werken voor een bedrijf waar je tijdens de werkuren kan powernappen. De Colruyt Group is op dat vlak zelfs pionier in België en gelooft dat mensen helderder en met meer energie aan de slag gaan nadat ze even tot zichzelf zijn gekomen. Slaapwel!