Overslaan en naar de inhoud gaan

Powernaps tijdens de werkuren: hier kan het!

Wie slaapt op het werk is lui? Weg met dat taboe! Studies tonen aan dat een kort (middag)dutje van maximaal 20 minuten, medewerkers alerter, efficiënter, creatiever en ook beter gezind maakt. En dat hebben deze snooze-vriendelijke bedrijven helemaal begrepen. Werknemers kunnen er verpozen in gezellige rustruimtes, en even powernappen of mediteren zit gewoon ‘ingebed’ in de bedrijfscultuur.

Doe de NASA-nap

Voor piloten van de Nasa kan één moment van onoplettendheid grote gevolgen hebben. De oplossing? Powernaps! Onderzoek van het Amerikaanse ruimtevaartinstituut toonde aan dat piloten op intercontinentale vluchten ruim 2 uur lang alerter bleven en minder fouten maakten als ze de kans kregen om 25 minuten tussendoor te slapen. Sindsdien maken powernaps standaard deel uit van het dagprogramma van trainers en piloten. Kleine investering, met groot resultaat.

Honden aaien en uiltjes knappen bij Ben & Jerry’s

Niets rustgevender dan je hond aaien? Breng hem gewoon mee naar kantoor! Ben & Jerry’s hecht heel veel belang aan het ‘welzijn’ van de mensen die er werken. Zo biedt het roomijsbedrijf ook yogalessen en personal trainers aan en kunnen medewerkers gebruik maken van een rustruimte met bedden en kussens. “Als mensen overdag een dutje nodig hebben om het beste uit hun job te halen, wie zijn wij dan om dat te verbieden”, klinkt het bij het management.

Nike: wie rust levert topprestaties

Sportreus Nike haalt de mosterd niet ver van huis. Als voor topsporters rust even belangrijk is als trainen, waarom dan niet voor het personeel van een bedrijf? Dus: in de hoofdkantoren in Oregon, bij Portland, staan interne stilteruimtes ter beschikking, waar medewerkers overdag kunnen slapen of mediteren. Just do it!

Huffington Post: een gouden slaapje

Elke dag de klok rond nieuws brengen, vraagt wat van een mens. Daarom kunnen medewerkers van de Amerikaanse nieuwswebsite Huffington Post gebruik maken van de ‘Energy Pods’ die in de kantoren geïnstalleerd zijn. Als je plaatsneemt in de moderne capsule, leun je achterover op een leren sofa die je voeten boven je hart tilt, wat goed is voor de bloedsomloop. Een vizier voor je ogen maakt het donker en rustgevende geluiden sussen je langzaam in slaap. ‘Oei, dan zou ik me zeker overslapen’, denk je? Nee hoor! Nadat je 20 minuten zalig tot jezelf bent gekomen, maakt een zachte trilling je rustig wakker.

Slaapruimte in colruyt

Colruyt Group: de kracht van de stilte

Ook bij Colruyt Group investeren we veel in de groei van onze medewerkers. “Als onze mensen zich ontwikkelen, dan groeit het bedrijf mee”, zegt Liesbeth Van Hoorick, domeinverantwoordelijke persoonlijke groei. “In ons opleidingsaanbod hebben we ook een cursus alfatraining. Daarin leren we technieken aan om in een tiental minuten je lichaam en geest diep te ontspannen.”

Medewerkers die zo’n alfapauze willen nemen kunnen in het hoofdkantoor terecht in een aantal stilteruimtes. Die zijn sfeervol ingericht met matten, kussens en foto’s van het Hallerbos in bloei. Liesbeth: “Natuurlijk kan je die ruimtes ook gewoon gebruiken om te rusten, te slapen of te mediteren. Het gaat erom dat mensen even tot zichzelf kunnen komen, om daarna frisser, helderder en met volle energie weer aan de slag te gaan.”

Quote van Johan

Johan, Afdelingschef, gaat minstens drie keer per week naar de stilteruimte om geestelijk te recupereren:

“Van nature ben ik introvert en dagelijks heb ik nood aan een moment van ‘stilte’. Dan blokkeer ik even alle input en neem ik afstand van waar ik mee bezig ben. De stilteruimte op kantoor is een ideale ruimte daarvoor. Zodra mijn agenda het toelaat ga ik er onder de middag heen. Of het gebeurt ook dat ik in de namiddag even ga recuperen. Dat heeft een positiever effect op mij dan een grote tas koffie. In de stilteruimte ontspan ik me volgens wat ik geleerd heb in de alfacursus. Ik val niet in een diepe slaap, maar ben wel even helemaal weg. Na 15 à 20 minuten word ik altijd spontaan wakker. Eigenlijk heeft zo’n powernap een dubbel effect op mij: het helpt me om de drukke voormiddag te verteren én daarna ben ik onmiddellijk weer productief. Sinds ik bewust stopmomenten inplan in mijn dagritme, heb ik nauwelijks nog last van een klassieke middagdip.”  

Quote France

France, Verantwoordelijke Mens, Team en Organisatie, zoekt de stilteruimtes sporadisch op als ze er nood aan heeft:

“Persoonlijk voel ik me niet zo goed bij een echt middagdutje. Achteraf ben ik minder fit dan wanneer ik niet slaap overdag. Wat wel helpt om mijn batterijen op te laden zijn de technieken uit de alfatraining. In een opleiding van 5 halve dagen leerde ik me in 15 minuten helemaal te ontspannen. Het vraagt een beetje oefening, maar eens ik mezelf in ‘alfamodus’ heb gebracht, doet dat zo’n deugd! Ik voel me de rest van de dag als herboren. Bijvoorbeeld na een zware meeting durf ik me wel eens afzonderen in de stilteruimte. Soms gebruik ik de alfatechnieken ook thuis als ik ’s avonds niet kan inslapen. Mijn nachtrust is er echt beter door.”

Wim, Projectverantwoordelijke Mobiliteit, mediteert wekelijks in de stilteruimte:

“Als mens heb ik steeds meer de behoefte om stil te staan en de prikkels van het dagelijkse leven soms een halt toe te roepen. De stilteruimte op het werk is voor mij gelinkt aan zo’n een stopmoment. Ik maak er tijdens de middagpauze gebruik van om 20 à 30 minuten een bodyscan te doen of gewoon te mediteren. Dat heeft voor mij hetzelfde effect als joggen of wandelen, maar dan zonder de fysieke inspanning. De stilteruimtes zijn heel makkelijk toegankelijk en je hebt er niets voor nodig. Gewoon schoenen uitdoen, gaan liggen en klaar. Het is belangrijk om niet in slaap te vallen tijdens de sessies en echt in het moment van meditatie te blijven. Zo is de boost achteraf het grootst. Die ontspanningsmomenten op het werk zie ik ook als zorgen voor mezelf, mezelf iets gunnen. En omdat het voor mij zo goed werkt, ben ik altijd op zoek om collega’s aan te zetten om hetzelfde te doen.”

 

Slapen om beter te werken? Volg onze instructies om te powernappen op het werk.