Welk hoofdkussen is het meest geschikt voor jou? Een moeilijke keuze die vooral afhangt van je slaaphouding. Zijslapers hebben een dik kussen met extra veel steun nodig, terwijl buikslapers net gebaat zijn met een heel dun kussen. Voor rugslapers is een flexibel en idealiter ergonomisch hoofdkussen dan weer een logische keuze. Daarnaast is het voor de keuze van het materiaal ook erg belangrijk of je het in bed snel te warm of te koud hebt. Tot slot spelen ook vervelende allergieën een rol.
Je slaaphouding bepaalt je hoofdkussen
Om het beste uit je nachtrust te halen, is een goed hoofdkussen essentieel. Maar wat is dat, een ‘goed’ hoofdkussen? Want een kussen waar de ene slaper lekker op indommelt, voelt voor iemand anders misschien heel ongemakkelijk aan en kan in het slechtste geval leiden tot nek- en rugklachten.
Wanneer je je afvraagt wat voor hoofdkussen je nodig hebt, is het eerst en vooral belangrijk om te weten of je een rug-, zij- of buikslaper bent. Want hoe je ook het liefst in bed ligt: je hoofd, nek en wervelkolom moeten een zo horizontaal mogelijke lijn vormen. Je matras, bedbodem en dus ook je hoofdkussen zijn daarin essentieel. Twijfel je over je slaaphouding? Kies dan voor de houding waarin je meestal in slaap valt.
Zijslaper: stevig, ondersteunend kussen
Op je zij slapen is ergonomisch gezien de beste slaaphouding. Je voorkomt zo lage rugpijn, maar het is wel heel belangrijk dat je hoofdkussen de ruimte tussen je schouder en je hoofd goed opvult. Sowieso kies je als zijslaper best voor een dik en stevig kussen met een hoog vulgewicht van 1000 gram of meer. Het vulgewicht bepaalt de hoogte en het volume van een kussen. Ook ergonomische kussens met extra steun in de nekholte zijn voor zijslapers een goeie keuze.
Buikslaper: heel dun kussen
Op je buik slapen vermindert de kans op snurken en slaapapneu, maar is wel de minst gunstige positie voor je rug. Je ligt met je nek gedraaid en dat zorgt voor extra spanning op de wervels. Om die spanning zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk dat je kiest voor een plat en zacht hoofdkussen. Kussens met een laag vulgewicht, ongeveer tussen 400 en 600 gram, zijn ideaal. Lig je als buikslaper op een harder kussen? Dan zal je heel oncomfortabel liggen én is de kans groot dat je ’s ochtends met nekpijn wakker wordt.
Rugslaper: flexibel, ergonomisch kussen
Als rugslaper heb je het meeste speling wanneer het je hoofdkussen betreft. Kussens met een medium hardheid en een gemiddeld vulgewicht tussen 600 en 1000 gram ondersteunen je ruggenwervel in zijn natuurlijke S-vorm. Ook hier kan een ergonomisch kussen met extra ondersteuning voor je nek goed van pas komen.
Verkies je een warm of fris kussen?
We verliezen een groot deel van onze lichaamswarmte via ons hoofd. Het is dus logisch dat ons hoofdkussen ook mee de gevoelstemperatuur in bed bepaalt. Sommige stoffen houden onze lichaamswarmte vast en geven een knus gevoel, terwijl andere materialen ons eerder helpen het hoofd koel te houden. Of jij het liever warm of fris hebt in bed, bepaalt mee de keuze voor een hoofdkussen.
Frisse materialen
Boekweit
Een boekweitkussen is gevuld met de doppen van boekweitzaadjes. Dat is extra stevig en zorgt voor een optimale ondersteuning van je nek en hoofd. De dopjes voeren ook het zweet heel goed af, waardoor dit type kussen altijd lekker fris blijft aanvoelen.
Speltkaf
Net als boekweit absorbeert ook kussens met een vulling van speltkaf het vocht heel erg goed. Dankzij de permanente ventilatie is dit een echt zomerkussen én een aanrader voor wie vaak zweet in bed.
Pocketveren
Dit is een kussen met kleine, zachte springveertjes. Die zijn elk afzonderlijk ‘verpakt’. Naast een goede vocht- en warmteregulatie past dit kussen zich ook makkelijk aan je slaaphouding aan.
Verkoelende synthetische vezels
Even voor de duidelijkheid: niet elk synthetisch kussen voelt fris aan. Maar da’s één van de grote voordelen van synthetische stoffen: je hebt ze in heel veel soorten, kwaliteiten en prijsklassen. En er bestaan er dus ook met prima warmte- en vochtregulerende eigenschappen. Kussens in Coolmax-polyester of met microcapsules bijvoorbeeld!
Warme materialen
Dons
Een hoofdkussen van dons en veren voelt altijd aangenaam aan, zowel bij koude als bij warme temperaturen. Maar het neemt niet zo makkelijk vocht op. Ideaal als je weinig zweet. Dons is lekker zacht, veren zijn harder. De hoeveelheid vulling en de verhouding tussen dons en veren bepalen de zwaarte en de hardheid van het kussen.
Latex
Een latexkussen is vormvast en geeft stevige en constante ondersteuning. Het voelt warm aan.
Traagschuim
Traagschuim vormt zich naar je hoofd en nek. Dat ligt lekker comfortabel en biedt een optimale ondersteuning. Het neutraliseert alle drukpunten. Omdat het kussen zo goed aansluit, voelt het ook warm aan. Nadeel is dat je het minder goed zelf in vorm kan brengen.
Polyestervezels
Een kussen met polyestervezels voelt warm aan en is makkelijk wasbaar, waardoor het goed bruikbaar is voor mensen die veel transpireren. Een synthetisch kussen is budgetvriendelijk, maar ondersteunt niet altijd even goed. Door de ‘gladheid’ van de vulling zal het niet altijd even goed in vorm blijven. Lees: als je het in vorm hebt gebracht zal het al snel zijn oude vorm weer aannemen.
Warme én vochtregulerende materialen
Wol
Een wollen hoofdkussen voelt lekker warm aan, maar absorbeert tegelijk ook erg goed vocht. Daardoor blijft het aangenaam als je zweet. De wol zorgt ook voor wat extra veerkracht en volume.
Vermijd huisstofmijt en allergieën
Heb je last van huisstofmijtallergie? Dan weet je dat je extra aandacht moet besteden aan je keuze van beddengoed. We raden je een hoofdkussen aan met een wasbare overtrek. Door je kussensloop regelmatig erg heet te wassen, op minstens 60°C, kan je huisstofmijt zoveel mogelijk vermijden. Naast een wasbare overtrek kan je ook kiezen voor een vulling die goed bestand is tegen huisstofmijt.
Synthetische vullingen tegen huisstofmijt:
-
Latex
Huisstofmijt kan erg moeilijk overleven in latex en dus is het materiaal ideaal voor mensen met allergieën.
-
Polyester
Synthetische kussens mag je wassen in de wasmachine. Als je een tennisbal bij in de trommel legt, klopt die tijdens het wasprogramma mooi het kussen los.
Natuurlijke vullingen tegen huisstofmijt:
-
Wol
Een wollen kussen ventileert uitstekend en dat is ideaal wanneer je last hebt van allergieën.
-
Boekweit
Het kussen is gevuld met de doppen van boekweitzaadjes, en dat is geen goede leefomgeving voor huisstofmijt. Wel opletten, want sommige mensen zijn allergisch aan boekweit zelf.
Wist je dat…
- … een hoofdkussen ongeveer 3 jaar meegaat? Als het verkleurt, is het aan vervanging toe.
- … je een kussen best dagelijks opschudt en wekelijks laat uitluchten en de sloop wast?
- … je synthetische kussens gerust zelf mag wassen, maar donskussens beter naar de droogkuis doet?