Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorkom rugpijn in bed

Rugpijn, en vooral lage rugpijn, komt veel vaker voor dan vroeger. De matrassen zijn niet slechter geworden, integendeel, wel is ons bewegingspatroon veel eentoniger dan jaren geleden. En dat begint vaak overdag al … Te lang stilzitten op het werk, ’s avonds onderuit zakken in de sofa en te weinig variatie in onze beweging. Nefast voor de rug, nek en schouders! Sta jij af en toe op met lage rugpijn? Lees onze tips, en probeer jouw klachten te verlichten.      

Rugpijn door een slechte houding

Een goede nachtrust start bij een goede houding overdag. Langdurig en herhaaldelijk dezelfde positie aannemen is niet goed voor je rug, spieren en botten. Wissel activiteiten af, verander veel van houding en beweeg meer.

Hoe kan je jouw rugspieren versterken ?

Een paar eenvoudige tips*:

 • Doe aan krachttraining: daarvoor hoef je zelfs geen duur fitnessabonnement te nemen. Download een bewegingsprogramma en ga thuis aan de slag.
 • Pas je zithouding aan: zorg voor een stoel die jouw rug ondersteunt, hou beide voeten op de grond, voorkom een ingezakte houding en span ook af en toe je buikspieren aan. Heb je een bureaustoel met bewegend zitvlak? Perfect, dan beweeg je vanzelf meer.
 • Ga wandelen, lopen, fietsen of zwemmen, maar doe het rustig aan.
 • Doe aan yoga of pilates. Je wordt er niet alleen flexibel van, je versterkt zo ook heel wat spieren.
 • En last but not least: wissel je schoenen af J. Hakken of sneakers, een goede steun in de voetzool zorgt voor een natuurlijke, rechte houding!

 *Opgelet: Heb je ernstige rugklachten? Vraag dan eerst advies aan je huisarts.

Wat is de beste slaaphouding voor je rug?

 

Hoe comfortabel je ook ligt, wanneer je regelmatig wakker wordt met rugpijn, is je slaaphouding misschien niet ideaal. In bed moeten hoofd, nek en wervelkolom zoveel mogelijk een horizontale lijn vormen. Niet alleen de juiste ondersteuning van je hoofdkussen en matras zijn belangrijk, ook je slaappositie bepaalt de kwaliteit van je nachtrust.

diagram ruggengraat

Hoe lig jij in bed?

 • Zijslaper: dit is de gezondste slaaphouding. Let wel, zorg voor een goede, aangepaste matras om de ligkant van je lichaam goed te ondersteunen.

  TIP: Slaap met een kussentje tussen je knieën om je rug nog meer te ontlasten.

 • Rugslaper: bij deze houding heb je het minst druk op je lichaam, maar de onderrug wordt te weinig ondersteund waardoor schouders en bekken belast worden.

  TIP: Leg een kussen in de knieholte om met ‘opgetrokken’ knieën meer comfort te creëren.

 • Buikslaper: niet ideaal bij rug- en nekklachten, de rug zakt door en nekwervels worden verdraaid.

  TIP: Een kussentje of handdoek onder je buik kan helpen, of slaap met één been opgetrokken (driekwart-positie).

Hoe slaap jij en welke matras is voor jou ideaal? Ontdek het hier.

Start jouw rugpijn toch in bed ?

Man met rugpijn

Bij rugklachten geven we nogal snel de schuld aan onze matras, maar ook bedbodem en hoofdkussen spelen een belangrijke rol. Vervang je bedbodem daarom, net als je matras, na 10 jaar en je hoofdkussen na 5 à 8 jaar.

Een goed bedsysteem is dus belangrijk voor een goede nachtrust. Heb je hulp nodig bij de keuze van de ideale matras, bedbodem of hoofdkussen? Wij geven alvast enkele tips!