Overslaan en naar de inhoud gaan

De oplegmatras: onmisbaar voor je bed

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de oplegmatras op een matras gelegd. De oplegmatras beschermt je matras zodat die langer meegaat. Maar afhankelijk van hoeveel je eraan wil uitgeven, kan het ook voor meer comfort zorgen in de slaapkamer. Ideaal om bijvoorbeeld tijdelijk een oudere matras te corrigeren, zeker wanneer die te hard of te zacht geworden is.

Waarvoor dient een oplegmatras?

Een matras van goede kwaliteit is vaak duur en zou normaal gezien jaren dienst moeten doen. Om je kansen hierop te vergroten, raden we aan om een oplegmatras van hetzelfde formaat te kiezen. Zo ga je slijtage tegen en bescherm je jouw matras optimaal tegen vlekken.

Met een oplegmatras kan je ook je eigen matras corrigeren, zeker wanneer die te zacht of te hard aanvoelt of wanneer je 's nachts te weinig ondersteuning ervaart. Bovendien kan het ook pijn verlichten, waardoor de kans op stramme spieren in de ochtend al heel wat kleiner wordt. Opgelet: een goede oplegmatras op zich volstaat niet. De kwaliteit van je matras speelt nog steeds een belangrijke rol wanneer je een goede nachtrust wilt.

Ontdek alle oplegmatrassen ›

Wat zijn de voordelen van een oplegmatras?

Voordelen van een oplegmatras
 • Het verhoogt het comfort van je matras en vermindert tegelijk de slijtage.
 • Sommige materialen nemen ook zweet op zodat het niet verder doordringt tot in je matras.
 • Door de druk te verlichten, bevordert een oplegmatras de bloedsomloop en verhindert het stijve ledematen.
 • Als je last hebt van allergieën (huismijt, stof, …) kan je makkelijk een antiallergische oplegmatras vinden.
 • Je bed is sneller opgemaakt omdat een hoeslaken over de oplegmatras volstaat. Toch liever je matras mee onder het hoeslaken? Geen probleem! Er bestaan ook hoeslakens met een hogere hoekhoogte die dit toelaten.
 • Een oplegmatras is eenvoudiger te draaien dan een matras, kan probleemloos gelucht worden en het overtrek kan ook gemakkelijk gewassen worden.
 • Als je twee eenpersoonsmatrassen verkiest in een tweepersoonsbed, kan de oplegmatras dienstdoen als brug. Zo verdwijnt er niemand in de ruimte tussen de twee matrassen.
 • Een oplegmatras voor kinderen bevat onderaan vaak een ondoordringbare laag. Zo wordt de onderliggende matras extra beschermt.

Welke vulling past bij mij?

Een oplegmatras kan uit verschillende materialen bestaan. Elke soort vulling heeft specifieke eigenschappen en kwaliteiten. Aan jou om uit te maken wat het best bij je past en wat het meest aan je noden voldoet.

 • Katoen: een stof die ademt en vaak ook antiallergisch is. Katoen wordt hierdoor vaker gekozen dan andere materialen.
 • Latex: beschermt uitstekend tegen stof en parasieten. Dit materiaal is stevig en gaat dan ook lang mee.
 • Traagschuim: een oplegmatras van traagschuim is licht en voelt erg comfortabel aan omdat ze de vorm van je lichaam aanneemt. Traagschuim warmt wel sneller op dan andere materialen. Je kiest dus best een luchtig exemplaar. Wie ’s nachts gemakkelijk zweet, gaat best voor andere materialen.
 • Koudschuim: dit materiaal blijft lekker warm in de winter en koel in de zomer.

Wat zijn de verschillen met een matrasbeschermer?

Ook een matrasbeschermer verlengt de levensduur van je matras en beschermt je matras tegen vuil en vocht. Een oplegmatras zorgt daarbovenop dat je matras gecorrigeerd wordt en zorgt voor extra comfort tijdens het slapen.

Ontdek ook de voordelen van een matrasbeschermer ›