Onze biologische klok is in feite een wisselwerking van verschillende hormonen in de hersenen. Om ons te doen ontwaken, maken onze hersenen o.a. dopamine aan. Die stof geeft ons energie om aan de dag te beginnen en de aanmaak ervan begint ongeveer een uur voor we (natuurlijk) wakker worden.
Tegenover dopamine staat serotonine: een hormoon dat ervoor zorgt dat we inslapen. Serotonine wordt ook weleens het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het geeft ons een gevoel van kalmte, innerlijke rust en tevredenheid. Dat is ook de reden waarom snoozen zo heerlijk aanvoelt én verslavend werkt: na elke tik op de snooze-knop, dommelen we weer in, sturen de hersenen een dosis serotonine door ons zenuwstelsel en krijgen we keer op keer dat gelukzalige gevoel.
Maar als we vlak na het ontwaken weer even inslapen en dat een paar keren herhalen, dan maakt ons lichaam tegelijkertijd dopamine en serotonine aan. Die dubbele vrijgave van ‘tegengestelde’ hormonen in de ochtend maakt dat we overdag moeizamer functioneren.