Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe goed slapen tijdens warme nachten?

‘s Zomers schiet de temperatuur in onze slaapkamer onvermijdelijk de hoogte in. Kan jij de slaap ook maar moeilijk vatten tijdens die warme nachten? Ben je dat draaien, keren en transpireren beu? Een airco op je slaapkamer is een oplossing, maar jammer genoeg ook een vrij dure. Toch kunnen we tijdens die plakkerige zomernachten ook op andere manieren verkoeling vinden. Alles begint met een juiste keuze van beddengoed. Daarnaast kan je met wat creativiteit en kleine aanpassingen in je slaapkamer de temperatuur ’s nachts wat laten zakken. Zelfs tijdens een hittegolf!

Het juiste beddengoed

zwetend in bed

In de zomer kleden we ons anders dan in de winter. Dan is het toch logisch dat je ook je bed in een zomers kleedje steekt? Een eerste stap naar een verkwikkende nachtrust tijdens een hittegolf is veranderen van beddengoed. Belangrijk is om je dekbed, hoofdkussen, hoeslaken en dekbedovertrek aan te passen aan het klimaat in je slaapkamer. Ook een verkoelende matras- en hoofdkussenbeschermer kan wonderen doen.

Dekbed

Je dekbed regelt de isolatie in bed. Tijdens koude nachten zorgt het ervoor dat we zalig knus kunnen wegdromen. Maar als je datzelfde dekbed ook in de zomer gebruikt, krijg je het vast en zeker te warm. Je kiest dus best voor een dekbed in een ademend materiaal.

Een zomerdekbed in lyocell is een goeie optie. Dat is een vezel die wordt gemaakt van eucalyptusbomen. Lyocell kan het vocht dat je ’s nachts verliest enorm goed absorberen én reguleren. Het neemt tot 50% meer vocht op dan katoen en drijft het ook meteen weer af.

Ook dekbedden van dons zijn vochtregulerend en ademend, al kies je hier best voor een vierseizoensdekbed. Dat bestaat uit 2 aparte dekbedden die met knopjes aan elkaar hangen. Tijdens warme nachten komt het lichtste van die 2 dekbedden van pas.

Ga je liever voor een synthetisch dekbed? Let dan wel even op met je keuze. Synthetische vezels zijn vaak minder ademend en vochtabsorberend dan natuurlijke stoffen. Uitzondering is hier echter Coolmax-materiaal. De revolutionaire polyestervezels in dit type dekbed zorgen voor een optimale vochtevacuatie. En ook dit warmteregulerend dekbed met microcapsules biedt welkome verfrissing in de zomer.

Wil je meer weten over hoe je jouw perfecte dekbed kiest? Hier vind je meer info over de voor- en nadelen van elk type dekbed.

Hoofdkussen

Het hoofd koel houden tijdens een warme zomernacht is niet makkelijk. Zeker als je kussen niet aan de hitte is aangepast. Gelukkig bestaan er oplossingen die je toch een zeker comfort bieden, ook al is het ’s nachts nog snikheet. Een boekweitkussen bijvoorbeeld. Dat biedt niet enkel een heel goede ondersteuning, het is ook fris en luchtig. Ideaal tijdens de zomer. Daarnaast kan je, net als voor je dekbed, ook kiezen voor een hoofdkussen van synthetisch Coolmax- of Regulation-materiaal. Bij het laatste materiaal zorgt een laagje microcapsules ervoor dat overtollige warmte geabsorbeerd wordt.

Dekbedovertrek en hoeslaken

Het materiaal van je dekbedovertrek en hoeslaken speelt een heel belangrijke rol bij de gevoelstemperatuur in bed. Een katoenen hoeslaken en dekbedovertrek zijn sowieso een goeie keuze in de zomer. Katoen is enorm populair want het voelt lekker fris aan. Toch heb je ’s zomers wel nog meer opties dan enkel bedlinnen van katoen. Heb je bijvoorbeeld al eens aan een dekbedovertrek in katoensatijn gedacht? Ook die stof voelt erg zacht en koel aan én absorbeert het vocht beter dan gewoon katoen.

Daarnaast zijn bamboe en lyocell echte aanraders tijdens de warme zomermaanden. Beide materialen combineren katoen met vezels van respectievelijk bamboe en eucalyptus. Het zijn superduurzame stoffen die het vocht bijzonder goed absorberen. Perfect tijdens die plakkerige zomernachten waarin je sowieso al meer transpireert dan anders!

Kleine tip: kies voor een dekbedovertrek in lichte kleuren, zeker als de zon overdag in je slaapkamer naar binnen schijnt. Donkere kleuren houden de warmte vast, maar wit blijft iets koeler aanvoelen én ziet er ook gewoon frisser uit. Alle beetjes helpen tijdens een hittegolf, niet?

Meer weten? Hier vertellen we je meer over de verschillende materialen van dekbedovertrekken.

Verkoelende matras- en hoofdkussenbeschermers

Wat ’s zomers absoluut niet in je bed mag ontbreken, is een matras- en hoofdkussenbeschermer van Airbreezz. Dankzij het ventilerende luchtlaagje kan je genieten van extra verkoeling én wordt het vocht perfect afgedreven. Resultaat: een droger, frisser en gezonder slaapklimaat. Hoe Airbreezz precies werkt ontdek je in deze video:

 


 

Nog meer tips?

Is je bed summerproof? Nu de rest van je kamer nog! En jij natuurlijk. Als je een paar van deze tips combineert, kan je de hittegolf best wel de baas:

 

  • Maak je bed ’s ochtends niet op, maar leg je dekbed overdag helemaal open. Je matras kan dan beter ademen en het vocht kan dus ook sneller verdampen.
  • Vul een warmwaterkruik met water en leg die overdag in de koelkast of diepvries. ’s Nachts leg je de kruik gewoon aan je voeten. Die spelen een centrale rol in de temperatuurregeling van je lichaam.
  • Heb je een ventilator? Maak dan een DIYairco door er een bak met ijswater voor te plaatsen. De lucht boven dat water zal mee afkoelen en de ventilator blaast die frisse lucht de kamer in. Een luchtkoeler werkt trouwens volgens hetzelfde principe!
  • Je verliest per nacht een halve tot 1 liter water. Zeker tijdens zweterige nachten. Het is dan ook belangrijk dat je voldoende water drinkt voor je gaat slapen. Zo blijf je gehydrateerd. Drink wel geen liters water, anders mag je ’s nachts een paar keer opstaan om naar toilet te gaan. Ook alcohol vlak voor je gaat slapen is uit den boze: door alcohol gaan je bloedvaten openzetten en wordt je lichaam net gevoeliger voor de omgeving.
  • Een koude douche voor het slapengaan? Da’s inderdaad een snelle manier om af te koelen. Maar wanneer je dan in je warme bed kruipt, ga je nog meer transpireren. Je neemt dus best een iets warmere douche. Zo raakt je lichaam al gewend aan de warmte.
  • Het klinkt niet zo romantisch, maar slaap als koppel apart. De beste manier om koel te blijven is het ‘zeesterretje’: met je armen en benen wijd open. Niet de meest makkelijke pose als je met tweeën in een bed ligt. Hier ontdek je dat apart slapen voor koppels trouwens nog meer voordelen heeft
  • Eet een lichte maaltijd ’s avonds. Wanneer je een côte à l’os of groot pak friet met stoverijsaus moet verteren, produceert je lichaam uit zichzelf al meer hitte dan met een slaatje in je maag.

Wist je dat…

…je slaapkamertemperatuur het best 16 à 18°C bedraagt om in te slapen, 18 tot 20°C om goed door te slapen en 20 tot 24°C om echt diep te slapen? Raar maar waar: we slapen dieper bij 24° dan bij 18°. Tijdens een warme zomernacht slapen we dus moeilijker in, maar we slapen wel een stuk dieper. Zo heeft elk nadeel zijn voordeel! Ben jij ook toe aan zomers beddengoed? Neem een kijkje op mycomfort24.be. Daar vind je een uitgebreid assortiment bedlinnen voor elk seizoen!