Overslaan en naar de inhoud gaan

Haal het beste uit jezelf met een powernap

Albert Einstein, Winston Churchill, Jacques Chirac, Dali en ook Lionel Messi: klinkende namen die allemaal zweren bij een verkwikkend dutje overdag! Want niemand ontsnapt aan die vervelende middagdip. En niets beter dan een ‘powernap’ om je snel weer kiplekker te voelen. Zo’n micro-slaapje verbetert je prestaties en je wordt er zelfs beter gezind van. Achteraf ben je klaar om er met de glimlach weer helemaal in te vliegen. Zin om de proef op de som te nemen? Breng jezelf in ‘slaapstand’ met deze tips.

Een middagdutje voor iedereen

Een middagdutje is niet alleen voor kinderen, bejaarden of luiaards. Iedereen moet overdag zijn batterijen kunnen opladen. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat het niet natuurlijk is om maar één keer per dag te slapen. Bewijs bij onze voorouders: zij sliepen 12 uur maar in meerdere sessies. Maar dat is moeilijk toe te passen in onze huidige samenleving.

Onze voorouders sliepen niet zoals wij … Ontdek 10 (voor ons) bizarre slaapgewoonten van vroeger.

Powernappen, niets dan voordelen

Slaapspecialisten zijn het er over eens: een powernap geeft je geheugen, concentratie, perceptie, redeneer- en reactievermogen een flinke boost.

Wist je dat zelfs je stress vermindert en dat je blijer en creatiever bent dan voor het slaapje? Een middagdutje zou ook een gunstige invloed hebben op het hart en de bloeddruk en de kans op overgewicht verminderen.

Kortom, een powernap is een mooie aanvulling op een goede nachtrust en maximaliseert alle voordelen ervan.

Efficiëntie, creativiteit, energie, een goed humeur … Wat moet een mens nog meer hebben? Behalve opslag ;-)!

man die aan het dutten is in pak

Opgekikkerd in een mum van tijd

Een micro-slaapje van 5 minuten, of zelfs gewoon even gaan liggen, kan al gezond zijn. Een powernap is een oppervlakkige slaap van 5 tot max. 20 minuten, die een verkwikkend effect heeft zonder je in een diepe slaap te brengen. Wie langer slaapt, wordt duf wakker en verstoort zijn nachtrust. Vecht dus overdag zeker niet tegen je slaap, maar overdrijf ook niet.

Ik doe de powernap!

Kan ik mezelf echt opleggen om te slapen? En waar en wanneer doe ik dat dan? We leren je powernappen in 1, 2, 3:

1. De juiste plaats, het juiste moment

  • Eigenlijk kan je bijna overal een uiltje knappen: thuis, op kantoor … Jacques Chirac deed bijvoorbeeld vaak een dutje in de trein, terwijl Dali zittend sliep met een lepeltje tussen de vingers … Natuurlijk kan je best rustig in een verduisterde kamer gaan liggen, waar je niet gestoord wordt. Ook een slaapmasker kan handig zijn!
  • Het ideale tijdstip voor een powernap is tussen 13 en 16 u, nooit later! Anders geraak je misschien ’s avonds niet meer in slaap.

2. Even in slaapstand

  • Zet je wekker op je GSM (tussen 5 en 20 minuten) of gebruik een ‘Powernapp’ (bv. iTunes)
  • En dan ontspannen maar: rek je uit, ontspan je spieren, adem in, adem uit, sluit je ogen … En laat alles los. Je zal zien hoe snel je tot rust komt (zelfs al slaap je niet helemaal).

3. Daarna weer in topvorm

  • Word zachtjes wakker: haal diep adem, doe je ogen open, rek je goed uit en je bent er weer klaar voor! Doe je regelmatig een powernap, dan zal je vanzelf ontdekken hoeveel tijd je juist nodig hebt om weer energie te hebben.
  • Een extra boost nodig om de rest van de dag alert te zijn? Drink een kop koffie of groene thee net voor je middagdutje. De caffeïne kick treedt pas op na zo’n 20 minuten, zodat je toch kan indommelen en daarna makkelijk wakker wordt.

Sommige bedrijven hebben het nut van een powernap helemaal begrepen. Ze stellen zelfs rustruimtes ter beschikking. Waar, waar?