Overslaan en naar de inhoud gaan

Een bedbodem kiezen: begin bij de basis

Waarop letten als ik een bedbodem kies?

De ideale bedbodem vult je matras aan op deze vlakken:

  • ondersteuning: om elk lichaamsdeel optimaal te ondersteunen (bv. heup extra stevig, schouders iets zachter).
  • veerkracht: om bewegingen van je lichaam op te vangen.
  • ventilatie: om je matras optimaal te verluchten.

Welke bedbodems bestaan er allemaal?

De ene bedbodem is de andere niet. Er bestaan verschillende soorten en elk type heeft voor- en nadelen. In België kiezen de meeste mensen voor een lattenbodem of boxspring. En jij? Dat hangt af van welk slaapgevoel en comfort jij verkiest.

1. Lattenbodem: stevig en elastisch

Lattenbodems bestaan uit een stevig kader met daarop of daarin latten die lichtjes gebogen staan. De meeste bodems kan je instellen om al je lichaamsdelen de juiste ondersteuning te geven.

Een goede lattenbodem bevat tussen 28 en 42 latten. In principe geldt: hoe meer latten, hoe beter. Heb je een pocketverenmatras? Koop dan zeker een bodem met voldoende latten zodat de veren overal goed ondersteund worden.

De latten bewegen elk individueel in een flexibele houder en lopen best door tot aan de buitenzijde van de bodem.

Om mee te geven en bewegingen op te vangen, staan de latten wat bol. Smallere latten moeten meer bol staan om het gewicht te kunnen dragen.

Op zoek naar een comfortabele en flexibele bedbodem? Kijk in ons assortiment lattenbodems.

voor- en nadelen lattenbodem

2. Boxspring: luxueus en comfortabel

De bodem bestaat uit een stevige constructie waarin honderden veren zitten, samen met een afdeklaag van schuim of latex.

De box is standaard bekleed met (kunst)stof en ziet er dus zonder bedkader meteen luxueus uit. Als je wil, kan je afwerken met een passend hoofd- of voetbord.

De binnenkant bestaat meestal uit pocketveren of Bonnellveren. Een bodem met Bonnellveren is stugger dan een met pocketveren en geeft je het gevoel van een stevig ‘hotelbed’.

Op zoek naar luxe in de slaapkamer? Kijk in ons assortiment boxsprings.

voor- en nadelen boxspring

3. Andere soorten bedbodems

Wie bedbodem zegt, zegt lattenbodem of boxspring? Niet helemaal. De schotelbodem is een speciale variant van de lattenbodem. En er bestaan ook spiraal- en Vlavrobodems. Maar die bieden vaak minder ligcomfort.

  • De schotelbodem is een lattenbodem waarbij elke lat nog eens wordt opgedeeld in afzonderlijk verende stukjes (schotels). Zo’n bodem ventileert goed en zou nog meer steun geven aan je lichaam. Maar is doorgaans (veel) duurder en het verschil met een goede lattenbodem is niet zo groot.
  • Een spiraalbodem bestaat uit een metalen rooster met veren. Die bedbodem was vroeger populair maar wordt nu in België nog weinig gebruikt. In het algemeen is hij te zacht voor je matras. Een hangmat-effect, weet je wel?
  • De Vlavrobodem bestaat op zijn beurt uit een plaat hardboard met gaten voor de ventilatie. Je kan het al raden: het ligcomfort van die bodem is (te) hard. Niet om elke nacht op te slapen.

Vaste versus verstelbare bedbodems

Ontbijten of lezen in bed? Lekker met de voetjes omhoog? Of gewoon extra ontspannen liggen? Dan zijn verstelbare bedbodems iets voor jou! Met de hand verstelbare bodems kunnen meestal de rugleuning en het voeteneinde in verschillende standen zetten. Elektrisch verstelbare bedbodems zijn nog handiger en passen soms ook de heup- en/of kniezone aan.

Manueel of elektrisch? Bekijk onze verstelbare lattenbodems en boxsprings.

Je goede bedbodem aanvullen met een goede matras? Ontdek de voor- en nadelen van verschillende types matrassen.