Overslaan en naar de inhoud gaan

Koop kwaliteit, kies een Belgische matras

Iedereen heeft de mond vol van onze Belgische frietjes, chocolade en bier. Veel minder bekend zijn onze Belgische matrassen. Maar wist je dat die ook naam en faam verdienen? België staat gekend als bakermat van de textielnijverheid, met een historische know how om kwaliteitsproducten te produceren. In het buitenland kijken ze op naar heel wat kleine Belgische matrassenproducenten. Matrassen gemaakt in ons Belgenlandje kan je dus met een gerust hart kopen. We geven je een klein overzicht van de troeven.

België, ook het land van matrassen

Een pluim voor matrassen ‘made in Belgium’!

  • Bijna 75 % van de in België geproduceerde matrassen wordt geëxporteerd naar het buitenland. Daarmee is ons land de derde grootste matrassenexporteur in Europa.
  • Net zoals in Europa, is de markt van matrassenproducenten in België heel divers. Heel wat kleinere merken spelen in op de wisselende voorkeuren van consumenten. Grote leveranciers bieden een ruime keuze artikelen aan, terwijl KMO’s zich vaker richten op nicheproducten, zoals bijvoorbeeld matrassen voor de medische sector.
  • Onze Belgische know how heeft sinds eeuwen een uitstekende reputatie! Het zit in onze genen om matrassen en textiel van topkwaliteit te maken. Denk maar aan de katoen- en vlasnijverheid in Oost-Vlaanderen, de wolindustrie in Verviers, Belgische stoffeerders die werken volgens een eeuwenoude traditie en ons damastlinnen dat wereldwijd verkocht wordt.
Belgisch label

De 3 troeven van Belgische matrassen

Een beetje chauvinisme mag wel! Hieronder 3 goede redenen om te kiezen voor matrassen die in België (en dus dicht bij huis) geproduceerd zijn:

 

  1. Duurzaamheid

Iedereen weet dat transport slecht is voor het milieu. Producten die eerst duizenden kilometers moeten afleggen voor ze bij jou terechtkomen hebben een grotere ecologische voetafdruk. Simpel!

 

  1. Kwaliteit

Niet alleen de natuur lijdt onder transport. Ook de kwaliteit van je matras vermindert erdoor. Matrassen worden vaak zeer strak opgerold of samengedrukt om vervoerd te worden. En hoe langer het traject, hoe meer het product zijn kwaliteit en veerkracht verliest. Bij aankomst kan een gemiddelde matras een paar centimeter dunner zijn dan bij vertrek en daardoor is ze dus ook harder.

Een paar voorbeelden:

  • Sommige verkopers persen de lucht uit hun matrassen om ze makkelijker te kunnen oprollen en verhandelen.
  • Ook als matrassen grootschalig ingevoerd worden in vrachtwagens, perst men ze vaak stevig samen om plaats én geld te besparen, ten koste van de kwaliteit van de matras.
  • Bij schuimmatrassen is het schuim ‘luchtig geklopt’, dus kunnen ze makkelijk samengedrukt worden, wat het materiaal ook is. Nadeel is dat de celstructuur sterk in elkaar wordt geperst waardoor de elasticiteit vermindert.

Bij buitenlandse matrassen is er ook veel minder controle op de kwaliteit van de grondstoffen. Bijvoorbeeld: in China zijn er nauwelijks richtlijnen over welke materialen gebruikt mogen worden in koudschuimmatrassen. En dat roept vragen op natuurlijk.

Belgische matrassen daarentegen zijn van superieure kwaliteit omdat ze tijdens de productie onderworpen worden aan de strengste normen op vlak van industriële technologie en respect voor het milieu.

Op dat vlak hebben ze dus een grote voorsprong op ingevoerde matrassen uit het buitenland.

 

  1. Lokale arbeid

In lageloonlanden ligt de arbeidskost natuurlijk lager, wat de prijs van een matras doet dalen. Maar koop je een Belgische matras? Dan stimuleer je onze lokale tewerkstelling en daardoor ook de koopkracht. En dat is alleen maar positief.

100 % Belgische matrassen bij ColliShop

ColliShop zweert bij het label ‘made in Belgium’! Daarom zijn al onze matrassen van Belgische makelij.

Zijn Belgische matrassen echt duurder?

Vakmanschap heeft een prijs, denk je? Natuurlijk! Maar je wint altijd op kwaliteit en transport. Een matras gemaakt van goede materialen en door mensen met kennis van zaken gaat langer mee en komt jouw slaapkwaliteit ten goede. En daarop staat geen prijs! Toch kan de ene matras kan dubbel zo duur zijn als de andere. Hoe komt dit? Ontdek alle criteria die invloed hebben op de prijs van een matras.