Prof. Verbraeken: “Koude lucht inademen kan helpen om ’s nachts beter door je neus te blijven ademen en snurken te verminderen. Maar het is wel belangrijk dat de omgevingslucht van goeie kwaliteit is.” Woon je bijvoorbeeld in de stad of langs een drukke weg, dan kan de concentratie fijn stof net slecht zijn voor je neusdoorgankelijkheid. “Ook als je al verkouden bent, dan kan slapen met je raam open een averechts effect hebben” weet de professor.
Woon je op het platteland, ver weg van druk verkeer, industrie of een buurt waar iedereen zich aan een houtkachel verwarmt? Dan is het vooral een zaak van persoonlijke voorkeur of je in de winter met het raam open of dicht slaapt. Maar het is best niet té koud in je slaapkamer. Zeker wanneer je een droge huid hebt, laat je het raam best dicht wanneer het vriest. Je ligt weliswaar warm ingeduffeld in bed, maar je gezicht komt wel nog altijd in contact met de koude (buiten)lucht. Die is erg droog en zorgt ervoor dat je huid uitdroogt. Dat merk je vooral aan je lippen omdat je daar minder talgklieren hebt. Een luchtbevochtiger in je slaapkamer kan hier bijvoorbeeld wonderen doen!
Een goeie voorbereiding op je slaap
Je besteedt aandacht aan je slaapritme? Fijn! Je hebt een gezonde slaapomgeving? Ideaal. Maar ook de manier waarop je naar je slaap’ toewerkt’ is van groot belang. En laat werken daar nu net echt uit den boze zijn…
1. Zet het werk van je af
Deze regel geldt in principe in elk seizoen, maar zeker in de winter kan het deugd doen om ’s avonds gewoon even lekker te relaxen en te cocoonen. Ga geen mails beantwoorden tot het bedtijd is of ’s avonds al een planning voor de volgende werkdag opstellen. Neem wat rust, lees een boek of magazine bij gedimd licht of luister naar je favoriete muziek.
2. Eet niet te laat
Vlak voor je onder de wol kruipt nog een portie hutsepot of stoofvlees naar binnen werken? Slecht idee! Je lichaam moet een stuk harder werken om die typische winterkost te verteren en dus zal je moeilijker in slaap vallen. Je laat daarom best 4 à 5 uur tussen je avondeten en het moment waarop je gaat slapen.
3. Drink een kop thee
Een ideaal slaapmutsje? Alcohol of gesuikerde dranken drink je beter niet voor het slapengaan. Een kopje hete thee is wèl perfect, want in kamille-, rooibos-, rozebottelthee… zitten stoffen met een kalmerend effect. Drink je thee wel ongeveer een uurtje voor je gaat slapen, om een nachtelijk toiletbezoekje te vermijden.
4. Kruip in bad of in de douche
Raak je ’s avonds maar niet opgewarmd? Een warm bad of een lekker warme douche voor je gaat slapen werkt heel relaxerend. Zeker wanneer het buiten de stenen uit de grond vriest, doet het warme water over je lichaam nog zo’n deugd.