Overslaan en naar de inhoud gaan

10 slaapmythes: waar of niet waar?

Goed en genoeg slapen is belangrijk voor je gezondheid, maar er bestaan heel wat mythes over. Hoeveel slaap heb je nodig, werkt een slaapmutsje echt en val je sneller in slaap als je eerst tv-kijkt? We hielden 10 slaapmythes voor jou tegen het licht. In welke beweringen zit een grond van waarheid? Ontdek het snel en profiteer van onze wetenschappelijk onderbouwde slaaptips.

Slaapmythes

‘Een schoonheidsslaapje maakt je mooier.’

Waar. Je hebt het vast al eens gehoord: een schoonheidsslaapje doen zou je mooier maken. Een van de meest voorkomende mythes, maar er zit waarheid in dit verhaal. Een wetenschappelijk onderzoek uit Zweden toonde aan dat een paar extra uurtjes slaap je weldegelijk mooier maken. Volgens de studie zien mensen die genoeg slapen er aantrekkelijker uit dan mensen die weinig slapen. Goed uitgerust zijn zorgt voor een mooiere huid en een fitte look. Slechte slapers daarentegen zien er vaak uitgeput, minder gezond en minder aantrekkelijk uit. Meer slapen is dus de boodschap. Vaarwel wallen, rode ogen en donkere kringen! Hallo extra uurtje slaap! Vind je het moeilijk om op tijd te gaan slapen? Ontdek hier comfortabel beddengoed waarmee vroeg gaan slapen een plezier wordt.

‘De uren voor middernacht tellen dubbel.’

Niet waar. De uren die je voor middernacht slaapt zouden dubbel tellen, maar deze uitspraak is niet correct. Of je ’s morgens uitgerust opstaat, hangt af van het aantal uren dat je slaapt. Niet van het uur waarop je gaat slapen. Als je laat gaat slapen kun je dus even goed uitgerust zijn als iemand die vroeg in zijn bed kruipt. Nog belangrijker is een regelmatig slaappatroon: elke dag rond hetzelfde tijdstip onder de wol kruipen helpt om goed te slapen. Ga wel steeds voor 2 uur ’s nachts naar bed om te voorkomen dat je biologische klok ontregeld raakt.

‘Slapen met sokken aan is goed tegen koude voeten.’

Gedeeltelijk waar. Dit hangt ten eerste van het seizoen af. Je lichaam geeft warmte af via je ledematen, en dus ook je voeten. Die regulatie gebeurt automatisch en is nodig om makkelijker in slaap te vallen. In de zomer laat je je sokken dus best uit. De winter is een ander verhaal. Doordat je bloedvaten dan samengetrokken zijn, kan de warmte nergens heen. Sokken kunnen er dan voor zorgen dat je huid voldoende opwarmt en wél warmte kan afgeven. Vooral aan het begin van de nacht zijn sokken een goed idee, want dan is de afkoeling het grootst. Een belangrijke tip: kies voor dunne sokken, liefst in een stof zoals katoen. Dat laat de warmte makkelijk door. Is je voorraadje uitgeput? Shop dan hier sokken van topmerken.

‘Met powernaps kun je slaap inhalen.’

Waar. Powernap, middagdutje, siësta … Allemaal benamingen voor dezelfde mythe: slaap inhalen. Ook in deze mythe schuilt veel waarheid. Want als je je overdag nog moe voelt, kan dat middagdutje écht deugd doen. Let er wel op dat het niet te lang duurt. Maximum 15 minuten tot een halfuurtje kan ervoor zorgen dat je mentaal weer helemaal opgeladen bent. Wist je dat mensen die overdag een dutje doen, een beter geheugen hebben en alerter zijn? Een uitzondering: als je ’s avonds sowieso al moeilijk in slaap valt, kun je dat middagdutje beter laten. Anders wordt het inslapen ’s avonds alleen maar moeilijker.

‘Met een slaapmutsje op slaap je beter.’

Niet waar. Het klopt dat je door alcohol makkelijker in slaap valt. Maar dan heb je niet gekeken naar de kwaliteit van je slaap. Die verslechtert namelijk naarmate je meer alcohol drinkt. Door alcohol te drinken voor je gaat slapen zal je minder diep slapen en zal je tijdens de nacht sneller wakker worden. Bijgevolg zal je je de dag nadien niet uitgerust voelen. Skip daarom dat glas wijn voor het slapengaan, en geniet er liever van bij je eten.

‘Iedereen heeft 8 uur slaap nodig.’

Niet waar. Hoeveel slaap je nodig hebt, is vooral genetisch bepaald. Sommige mensen hebben weinig slaap nodig, terwijl anderen dat uurtje extra onder de lakens goed kunnen gebruiken. Hoe weet je of je genoeg slaapt? Gemiddeld hebben volwassenen tussen 7 en 8 uur slaap nodig. Als je ’s morgens uitgerust, fris en vol energie wakker wordt, ben je zeker dat je genoeg slaapt. Val je in slaap zodra je hoofd het kussen raakt? Dan slaap je te weinig. Duurt het bijna een uur vooraleer je in slaap valt? Blijf dan niet gewoon liggen, hopend dat je snel in slaap zal vallen. Want als je na een uur nog wakker ligt in bed, gaan je hersenen je bed associëren met wakker zijn. Wat dan wel? Sta op, drink een kop warme melk en lees een magazine of een boek. En last but not least: vermijd fel licht, want dat activeert de hersenen alleen maar meer.

Slaapmythes

‘Schaapjes tellen helpt om de slaap te vatten.’

Niet waar. Denk je ook dat je sneller in slaap valt door schaapjes te tellen? Een goede raad: begin er niet aan! Als je in slaap wil vallen, is het de bedoeling dat je tot rust komt. Maar door schaapjes te tellen draaien je hersenen op volle toeren. Naast het tellen is je brein ook bezig met het beeld van schapen die over hekken springen. Volgens onderzoek is het beter om aan een waterval of een kabbelend beekje te denken. Dit kan ervoor zorgen dat je rustig wordt en sneller in slaap valt.

‘Door uit te slapen in het weekend kun je slaap inhalen.’

Waar en niet waar. Eerst het goede nieuws: natuurlijk kun je in het weekend wat langer slapen dan tijdens je werkweek. Alleen, en nu komt het mindere goede nieuws, is het niet gezond om ineens 4 of 5 uur langer te slapen dan normaal. Doordat je te veel afwijkt van je normale slaappatroon raakt je biologische klok in de war. Op termijn zal je hierdoor alleen maar meer vermoeid zijn. Slaap je in het weekend twee uur langer of kruip je twee uur vroeger in je bed, dan zal dit wel een positief effect hebben. Je kunt namelijk een klein beetje slaap inhalen. Maar hé, blijf gerust nog wat gezellig in bed liggen na die twee uur extra slaap, het is toch weekend.

“Door te sporten voor je gaat slapen, val je sneller in slaap.”

Waar en niet waar. Het hangt er vooral vanaf wat je met sport bedoelt. Wandelen of yoga helpen je ontspannen en vormen absoluut geen probleem. Maar ga niet twee uur voor je gaat slapen intensief sporten. Denk maar aan joggen, fitnessen … Hoewel je hierdoor misschien mentaal ontspant, is dat lichamelijk helemaal niet het geval. Je lichaam maakt dan adrenaline en cortisol aan, twee stoffen die je actief en wakker houden. Je plant die stevige work-out dus beter overdag in.

Slaapmythes

‘Tv-kijken helpt om sneller in slaap te vallen.’

Niet waar. Volgens specialisten kijk je beter geen tv minstens een uur vooraleer je gaat slapen. Het felle licht van een televisie, computerscherm of tablet heeft immers een activerende werking op je hersenen, waardoor je minder makkelijk in slaap zal vallen. Zet je televisie dus op tijd uit en maak een ontspannende avondwandeling, neem een bad of lees bijvoorbeeld een boek. En dan bedoelen we niet op je smartphone, tenzij je een blauwlichtfilter ingesteld hebt.

Hopelijk heb je enkele tips onthouden die voor een zalige nachtrust zullen zorgen. Ook je beddengoed speelt een belangrijke rol. Op MyComfort24.be kun je de klok rond terecht voor overtrekken, hoeslakens, dekbedden en zoveel meer. Bestel topmerken aan scherpe prijzen en profiteer van interessante acties. Droom zacht!