Overslaan en naar de inhoud gaan

10 bizarre feiten over hoe onze voorouders sliepen

Stel je voor: je ligt, of beter, zít met de hele familie in bed en staat op om 2 u. ’s morgens. De geit soest nog wat aan het voeteneind. Het lijkt alsof je op een steen hebt geslapen. Natuurlijk, want je kussen ís van steen. Een paar uur later zet je terug je slaapmuts op. Helemaal klaar voor een nieuwe tocht naar dromenland … Raar, zeg je? Niet voor onze voorouders! Ontdek 10 (voor ons) bizarre slaapgewoonten van vroeger.

Nummer 1

Slapen in twee delen

8 uur doorslapen is een must! Onze voorouders sliepen zelfs 12 uur, maar niet aan één stuk. Ze gingen bij valavond voor ongeveer 4 uur naar bed. Dan bleven ze 2 uur wakker, om nadien weer voor een uur of 6 te gaan slapen. Die ‘wakkere’ periode gebruikten ze om te luieren, lezen, bidden of … een baby te maken. Want het is de beste tijd om zwanger te worden, volgens bronnen uit de 16de eeuw.

Nummer 2

Blaas als natuurlijke wekker

“Niet te veel water drinken!”, zeg je elke avond tegen je kindje. “Anders moet je vannacht te vaak naar het toilet.” En gelijk heb je … Lang geleden gebruikten mensen hun blaas als een soort van natuurlijke wekker. Niet echt nauwkeurig, maar wel efficiënt. Je hoefde alleen maar voor het slapengaan de juiste hoeveelheid water te leren drinken, om op tijd wakker te worden.

Nummer 3

Zittend slapen, hoofd recht

Hangen je voeten soms uit bed? Toch zijn onze bedden nu veel groter dan in de periode van de Middeleeuwen tot pakweg de Franse Revolutie. De mensen waren toen niet abnormaal klein, maar ze sliepen gewoon zittend of schuin, uit angst om te sterven. Alleen wie dood is, ligt volledig neer. Ook dachten ze dat je liggend ziek zou worden omdat al het bloed naar je hoofd loopt. Wat niet klopt natuurlijk!

Nummer 4

Co-sleeping met bomma Marcella en nonkel André in een kingsize bed

Glipt zoon- of dochterlief soms bij jou in bed? Wat als ook je ouders, neven en nichten, nonkels en tantes dat elke nacht zouden doen? In de Middeleeuwen was het de gewoonte om samen in één bed te slapen. Soms zelfs met 10 tot 14 personen. Omdat men geen geld had voor meer bedden én om zich te verwarmen!

Nummer 5

Luizen bestrijden met een slaapmuts

Slaapmutsjes, tegenwoordig drinken we ze alleen :-). Maar bij onze armere voorouders was het kledingstuk wel populair. Om warm te blijven (ze hadden geen centrale verwarming!) en om het hoofd te beschermen tegen de luizen van een ander. Want met het hele gezin in bed liggen, mag dan wel knus zijn, met de hygiëne was het heel wat minder gesteld.

Nummer 6

Schoonmama op de koffie in bed

Je slaapkamer en bed, da’s privé! Maar niet in de tijd van de Grieken en de Romeinen. Die aten en dronken (al dan niet samen met de familie) in verschillende bedden die in de (woon)kamer stonden. In de 19de eeuw was het bed zelfs een pronkstuk voor edellieden. Liggend in bed ontvingen ze bezoek, maakten ze muziek en gaven ze instructies aan het huispersoneel.

Nummer 7

Een bed als cadeau geven

Goed slapen is een zegen. Maar we denken er niet aan om iemand een bed cadeau te doen of het na te laten aan familieleden. Onze voorouders deden dit wel. Een bed was zo’n kostbaar bezit dat het vaak als bruidsschat gegeven werd of in het testament gezet.

Nummer 8

Schaapjes tellen … of ermee slapen

Letterlijk schaapjes tellen in de slaapkamer? Boeren in de oudheid kunnen ervan meepraten. Arme families leefden en sliepen vaak samen met hun huisdieren in één ruimte. Geiten, schapen en kippen deden ook dienst als levende ‘radiator’ om iedereen warm te houden.

Nummer 9

Je hoofd rusten op een steen

Slapen zonder kopzorgen? Daar hoort een zacht en donzig kussen bij. Maar dat was lang niet zo. De eerste hoofdkussens (ca 7000 vChr) werden gebeeldhouwd uit steen. Zo lag het hoofd iets hoger en kon men insecten en ander ongedierte op een afstand houden. De oude Egyptenaren sliepen op hun zij, vaak op een massief houten hoofdsteun. Best mooi en iets comfortabeler dan een stenen variant.

Nummer 10

Hoog en droog een uiltje knappen

Eens een nachtje in een boomhut slapen, wie droomt er niet van? Maar voor de mens het vuur ontdekte, was hoog in de bomen slapen dagelijkse kost. Zoniet was hij een makkelijke prooi voor roofdieren. Het is dus niet gelogen: we stammen zeker af van de apen :-).

Nu slapen we op onze manier. Maar slaap je ook goed? Ontdek hier alvast 6 tips voor een goede nachtrust.