Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke matras past bij mijn slaaphouding?

Je wervelkolom ligt in bed best zo horizontaal mogelijk. Dan komt je lichaam helemaal tot rust en loop je minder risico op fysieke klachten. Slaap je meestal op je zij Dan is een pocketverenmatras met zachtere zones voor schouders en heupen ideaal. Ben je een rugslaper? Kies dan een latex- of traagschuimmatras die je rug goed ondersteunt. Als buikslaper voorkom je nek- en rugklachten met een harde koudschuim- of pocketverenmatras.

Je rug en nek in een horizontale houding

Als je ligt is het belangrijk dat je wervelkolom mooi horizontaal loopt. Dat weerspiegelt het best de natuurlijke positie van de rug. Overdag zorgen je spieren ervoor dat je die goede houding aanneemt. ’s Nachts moet je matras die functie overnemen.

diagram ruggengraat

Zo lig je goed: voldoende steun

Je lichaam wordt gelijkmatig en op de juiste plaatsen ondersteund door de matras. Er ontstaat geen druk op je rug- en nekwervels.

Zo lig je slecht: te hard

Je schouders en heupen kunnen niet wegzakken in de matras. Je slaapt met een holle rug en je wervelkolom is gebogen.

Zo lig je slecht: te zacht

Je bekken zakt te ver weg in de matras. Je onderrug krijgt weinig of geen steun en hangt door.

Een goede matras voor elk type slaper

De meeste mensen hebben van nature een voorkeur voor een bepaalde slaaphouding. Val jij het liefst in slaap op je rug, je buik of je zij? We geven je enkele richtlijnen voor de keuze van een juiste matras. 

Zijslaper: schouders en heupen moeten wegzakken

75 % van de mensen vinden op de zij slapen het comfortabelst. Zijslapen verlicht lage rugpijn en is goed tegen reflux en slaapapneu. Let wel op dat je in die positie je schouder niet extra belast. Als zijslaper moet je matras de contouren van je lichaam volgen. 

Een pocketverenmatras met zachtere zones voor schouders en heupen is ideaal. Je hoofdkussen is hoog en stevig en vult de holte in je nek op. Je kan ook kiezen voor een voorgevormd of een waterkussen.

Zijslaper

Rugslaper: steun voor je rugholte

Slaap je - net als 20 % van ons - graag op je rug? Prima! Je gewicht is vanzelf al mooi verdeeld, je gewrichten zijn ontspannen én je krijgt geen slaaprimpels. Nadeel: snurken (maar dat wist je al). 

Kies best een latex- of traagschuimmatras die je rugholte goed ondersteunt. Je kussen mag platter en matig hard zijn. Of géén hoofdkussen kan ook.

Rugslaper

Buikslaper: hardere matras

Op je buik slapen helpt tegen snurken, maar zorgt vaak voor rug- en nekklachten. Je hoofd ligt gedraaid en je rug hangt door. Toch zijn 5 % van de mensen buikslapers.

Jij ook? Kies dan liefst een hardere matras dan wat aangeraden wordt op basis van je gewicht. Ga voor een vulling van koudschuim of hardere pocketveren. En gebruik liever geen hoofdkussen.  

Buikslaper

Versleten kussen? Doe de test!

Leg je hoofdkussen op je gestrekte arm en kijk of het mooi in vorm blijft. Buigen de hoeken door, dan is het tijd om je kussen te vervangen.

Een matras met comfortzones: woelen mag ook!

Afbeelding comfortzones

Volgens onderzoek draaien we wel 30 keer per nacht. Je ideale matras past zich dus best meteen aan als je houding verandert en blijft je lichaam juist ondersteunen.

Matrassen met pocketveren zijn heel flexibel. Vaak hebben ze 5 tot 7 comfortzones met een verschillende hardheid. De schouderzone is bijvoorbeeld zachter dan de bekkenzone, die meer ondersteuning vraagt. Zo geniet elk lichaamsdeel altijd van een optimaal ligcomfort.

Persoonlijke kenmerken bepalen de keuze van je matras

Er bestaat niet zoiets als één ideale matras. Hoe goed een matras is, hangt helemaal af van jou. Je slaaphouding is belangrijk. Maar ook of je groot bent of klein, dik of dun, of je snel zweet of niet, of je allergisch bent, of je vaak rugpijn hebt, hoeveel je budget is, welke afdeklaag je wil enz. Vergeet ook niet om elke 3 maanden je matras te draaien en te keren.

Hoe kies je de matras die op je lijf geschreven is? Hou rekening met 7 belangrijke aandachtspunten