Overslaan en naar de inhoud gaan

Stressvrij reizen met kinderen, check!

Een schreeuwende baby boven de Middellandse Zee of slaande ruzie op de achterbank … Nee, dat is geen rustige start van jouw welverdiende vakantie. Of je nu een ervaren reiziger bent of voor de allereerste keer met je kleintje(s) op vakantie gaat, reizen met kinderen is altijd een spannende ervaring. Wil je jezelf een zenuwinzinking besparen? Neem de tijd voor een goede voorbereiding, en lees onze tips om de rit naar je bestemming aangenaam en comfortabel te maken. Off we go!

Een autovakantie op wieltjes

‘Zijn we er al?’ Dit wil je niet horen als je nog 10 uren te rijden hebt. Autovakanties zijn populair, maar hoe overleef je een lange rit met kinderen? Ontdek hoe je ontspannen (niét gespannen) zon, zee en avontuur tegemoet rijdt:

 • Kies het juiste moment: dutjestijd is de ideale reistijd. Vertrek in de namiddag of ’s nachts, dan ligt de achterbank nog heerlijk te dromen terwijl jij honderden kilometers aflegt. Let op: maak je kinderen ook tijdens hun dutje veilig vast!
 • Maak je auto travelproof. Hang zonneschermen op, voorzie leuke muziek of dvd’s en neem een koelbox mee om sapjes lekker fris te houden. Of maak een verrassingskoffer met nieuwe spelletjes, boekjes en knutselgerief. Vergeet ook de terugrit niet!
 • Zit je kindje in een draagbare autostoel tegen de rijrichting in? Dan kan je hem met een babyspiegel aan de hoofdsteun van de achterbank makkelijk in de gaten houden. Of één ouder kan ook gewoon achteraan gaan zitten om makkelijk tutje of knuffel aan te geven.
Slapend kind in babyzitje
 • Leuk voor grotere kinderen: geef ze een camera en laat ze foto’s maken. Leuke herinneringen voor achteraf! Of download een leuke app op je smartphone.
 • Zorg voor voldoende tussenstops, niet alleen jij kan je benen dan even strekken, ook je kind kan wat energie kwijt. Neem bijvoorbeeld een bal mee om wat te voetballen, of haal het fietsje even van het bagagerek.
 • En last but not least: wees flexibel! Zelfs met de beste voorbereiding moet je rekening houden met onverwachte onderbrekingen. Een plasje, een huilbui of file? Zet je even aan de kant en rij een half uurtje later rustig verder.
Kinderen lezen kaart in de kofferbak

Met het vliegtuig? Kinderspel!

Reizen met het vliegtuig is een hele onderneming, zeker met kleine kinderen. Hoe hou je ze bezig? Wat steek je in de koffer en wat neem je mee in de handbagage? En vooral, hoe zorg je voor een rustige vlucht, niet alleen voor jou en de kinderen, maar ook voor de andere passagiers:

Spelend kind
 • De meeste luchthavens hebben een speelzone. Laat je kind zich nog eens goed uitleven voor het zich uren stil moet houden op het vliegtuig.
 • Reis je met een baby? Overweeg een draagzak, zo heb je niet alleen je handen vrij, maar kan je ook makkelijker met je kleintje door het gangpad wandelen. Tip: wacht tot je baby 6 à 7 weken is vooraleer je voor de eerste keer met hem vliegt. Op die leeftijd zijn de longetjes al voldoende ontwikkeld en is er minder gevaar voor z’n gezondheid.
 • Zorg dat je alles binnen handbereik hebt: eten en drinken, een extra trui, speelgoed en een dekentje of knuffel. Creëer met deze spulletjes een vertrouwde omgeving. Neem ook voor jezelf een klein kussen mee, zo kan je kindje comfortabel tegen jou neervlijen.
Kind in een vliegtuigzitje
 • Opstijgen en landen is gevoelig voor de oortjes. Geef daarom een flesje of een gezonde snack om hard gehuil te vermijden. Maar geef geen suiker, je wil geen overactieve kleuter kalmeren.
 • Plan elke 15 minuten een andere activiteit om verveling tegen te gaan. Zorg voor een spannend (doe)boekje, speel een spelletje of download een leuke app op je smartphone. Tof weetje: stel een verrassingskoffer samen met allemaal nieuwe spulletjes.

In de wolken met deze leuke weetjes:

 • Een aantal luchthavens, Schiphol bijvoorbeeld, heeft een Babycare Lounge waar je jouw baby in bad kan doen, voeden of zelfs laten slapen.
 • Brussels Airlines en verschillende andere luchtvaartmaatschappijen bieden een ‘baby bassinet’ of reiswiegje in het vliegtuig aan: een opvouwbaar mandje waarin je kindje kan slapen en dat opgehangen wordt aan een rechte muur in het vliegtuig.
Slapende baby in het vliegtuig

Ik ga op reis en neem mee …

Nog een laatste checklist: wat heb je best altijd bij de hand als je met kinderen reist? We maakten voor jou een complete vakantiechecklist, zo zie je niets over het hoofd.

Lachende baby in een valies

Veilig aangekomen en kan je niet wachten om te nippen van het eerste drankje? Maak het ook op je bestemming kindvriendelijk. Hoe? Lees het hier.