Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe stop je de kinderen makkelijk in bed?

Kinderen instoppen is voor veel ouders een nachtmerrie. Toch hoeft bedtijd niet elke dag een bedstrijd te zijn. De dag rustig afbouwen en een vast avondritueel waarbij je al van kleins af aan dezelfde routine herhaalt, kan wonderen doen.

Waarom is een slaapritueel belangrijk?

vader en kind

Met een vast avondritueel sluit je samen met je kind rustig de dag af. Melk drinken, tanden poetsen, een verhaaltje lezen … kinderen houden van zekerheid en structuur. Wanneer elke avond op dezelfde manier verloopt, gaan ze met een gerust en veilig gevoel de nacht tegemoet.

Is een avondritueel nuttig bij baby’s?

Pasgeboren baby’s hebben de eerste weken nog geen dag- en nachtritme. Daarom heeft een echt slaapritueel tijdens die periode weinig zin. Je kan er wel al vanaf 2 à 3 maanden mee beginnen, want hoe vroeger je start, hoe sneller je er later de vruchten van plukt.

We geven enkele tips om het bedritueel te vinden dat bij jou en je kindje past:

geeuwende baby
  • Leg je baby al in bed terwijl hij nog wakker is. Zo leert hij zelf in slaap te vallen.
  • Maak van het bed een gezellig coconnetje, zodat je baby zich op z’n gemak voelt.
  • De ideale kamertemperatuur is 18°C.
  • Vanaf 4 maanden slaapt en dut je baby best in zijn eigen kamer en bedje. Zo associeert hij deze plek al snel met slapen.
  • Een goed slaapritueel bestaat uit enkele vaste gewoonten die je in een vaste volgorde, op een vast tijdstip en op een vaste plaats herhaalt. Bijvoorbeeld: badje geven, schone luier, pyjama aan, tandjes poetsen, liedje zingen of verhaaltje lezen en nog even knuffelen. Ontdek wat het best werkt, dit kan van kind tot kind verschillen.
  • Wordt je baby ‘s nachts wakker? Reageer neutraal en hou dat moment kort en saai: geef niet meer aandacht dan nodig, neem je kind niet mee naar jouw bed … Herhaal desnoods een keer de laatste stap van het slaapritueel (een nachtzoen, een knuffel …) en spoor je kind rustig aan om weer te gaan slapen.

Stelt je peuter of kleuter je geduld op de proef?

Bedenkt je peuter de gekste smoesjes om maar niet te moeten slapen en duurt het uren voor hij in bed ligt? Dan kunnen deze tips misschien helpen:

kind dat de tanden poetst
  • Maak het bedritueel niet langer dan een half uur. Dat is de tijd die je kind nodig heeft om rustig te worden en makkelijk in te slapen. Duurt het langer, dan bestaat de kans dat je kind actiever wordt.
  • Neem je tijd. Zie het slaapritueel als een rustmoment voor jezelf en quality time met je peuter of kleuter. Ben je gehaast, dan kan je gejaagdheid overslaan op je kind.
  • Kondig bedtijd op voorhand aan. Je mag zelfs al een uur van tevoren zeggen dat het stilaan bedtijd wordt. Zo weet je kleuter dat hij geen blokkenhuis meer moet bouwen, want hij zal het niet meer kunnen afwerken.
  • Stel geen vragen. Het antwoord op “Ga je naar bed?” is vast en zeker “Nee!”. En zeg niet “Wij gaan naar bed”, maar maak duidelijk dat je kind gaat slapen en niet jij.
  • Is je kindje bang? Nachtmerries zijn op deze leeftijd heel normaal. Maar ga er niet te veel op in, laat je kind kort z’n verhaal doen en stel hem gerust.
  • Doe het samen. Laat je peuter of kleuter eventueel meedenken over de volgorde van het slaapritueel of pak het spelenderwijs aan met bijvoorbeeld “Ik durf wedden dat jij je pyjama niet aanhebt in 10 tellen”.
  • Het bed is een slaapplek. Vermijd speelgoed, je kind moet het verband leggen met slapen en niet met spelen.

Slaapritueel voor kinderen vanaf 6 jaar

Een vertrouwd slaapritueel blijft op elke leeftijd belangrijk. Ook lagereschoolkinderen en tieners gaan makkelijker slapen wanneer het elke dag volgens een bepaald patroon verloopt.

Slapend kind
  • Richt de kinderkamer gezellig, maar sober in: speelgoed, tv of computer leiden af en vermijd je best in de slaapkamer.
  • Creëer een rustige overgang van dag naar nacht. Schakel een uur voor het slapengaan tv of pc uit, geef je kind geen gesuikerde dranken meer en hou (actieve) spelletjes voor de volgende dag.
  • Ga niet in op de ‘treuzeltechnieken’ als “Ik heb nog dorst” of “Ik wil een extra zoentje”. Hou vol en word niet boos, want dat werkt averechts.
  • Netflix-series, de sportclub of urenlange chatsessies … tieners hebben vaak een druk sociaal leven. Bouw ook bij tieners een uurtje voor bedtijd alle prikkels af zodat ze stressvrij, en liefst op een vast tijdstip, in bed kruipen.
  • Examens of een berg huiswerk waar geen einde aan komt? Stuur je kind toch op tijd naar bed, de volgende morgen wat vroeger opstaan is veel gunstiger voor z’n productiviteit dan z’n bedtijd te overschrijden.

Waarom is slapen zo belangrijk voor kinderen? Hoeveel uren slaap hebben ze op welke leeftijd nodig? En hoe herken je vermoeidheid? Lees er alles over!